Kıymetli okurlarım. Yıllardır Olay Gazetesi’nden sizlere doğru ve güncel tıbbi bilgileri aktarmaya çalışıyorum. Sokakta, metroda, düğünlerde, resmi binalarda, çeşitli ortamlarda beni tanıyan ve yazılarımı okuduğunu söyleyen birçok insan ile karşılaşıyorum. Bazı beslenme alışkanlıklarını değiştirdiklerini, sağlıklarına kavuştuklarını içtenlikle ifade ediyorlar. D vitamini, omega-3, gluten, tereyağı, doğal sirke konularında farkındalık yaratılmasına ciddi katkılarda bulunduğumu sanıyor ve çok gururlanıyorum. Bu konuları size aktarmamı sağlayan Olay Gazetesi’nin tüm çalışanlarına da teşekkür etmek istiyorum.
Farklı kaynaklardan gelen yalan yanlış bilgiler ile insanımızın ne yapması gerektiği konusunda kafalar o kadar karışık ki bu duruma ve doğuracağı sonuçlara üzülmemek elde değil. Bir gün duyduğu bilginin ertesi gün aksini duyan insanlar kararsız kalmak yerine genellikle boş vermişliği seçip daha da bir çıkmaz içine giriyorlar. Günümüzde doğru bilgi ve bunun sunumu hayati önem taşımaktadır. Sunanlara selam olsun.
ŞEKER HASTALIĞI VE KAHVERENGİ PİRİNÇ
Şeker hastaları pirinçten uzak durmalıdır, bu kesin. Sofralarımızda başta pilav olmak üzere birçok yemek türünün içine katılan işlem görmüş (beyaz) pirinç kan şekerini ani olarak arttıran ve bu nedenle yağlanmaya, insülin direncine yol açabilen bir gıda maddesidir. Kahverengi pirinç yenildikten bir müddet sonra şeker hastalarında yemek sonrası kan şekerini belirgin oranlarda düşürebilmektedir. Japonya’da 2017 yılında yapılan bir çalışmada 28 tip 2 şeker hastası incelenmiş. 8 hafta süren bu çalışmada haftada 10 kez kahverengi pirinç yiyen hastaların kan şekerlerinde ve damar fonksiyonlarında ciddi düzelmeler görülmüş. Beyaz pirinç İşlem gördüğü için bazı besleyici maddelerden ve faydalı liflerden yoksundur. Oysa kahverengi pirinç iyi bir lif, antioksidan, vitamin ve mineral kaynağıdır. İçerdiği flavonoidler nedeni ile kalp damar sistemi hastalıkları, kanserler ve Alzheimer hastalıklarından koruyucu özelliklere sahiptir. Doygunluğu arttırdığı için kilo kaybına yol açabilir. Kahverengi pirinç faydalı lifler yanında magnezyum, manganez, bakır, çinko, selenyum, fosfor gibi maddeleri ve bir çok B grubu vitaminleri bünyesinde bulundurur. Kas ve sinir sağlığı, kemik sağlığı ve ruh sağlığı açısından magnezyumun önemi çok büyüktür.
VİRÜSLERİ DE VURURLAR
Sadece canlı hücreleri enfekte edebilen ve böylece gelişen, çoğalan kimilerine göre biyokimyasal moleküllerden oluşan bir yapı, kimilerine göre ise canlı mikroorganizmalardırlar. Vücudumuzda virüsleri tanıyarak yok eden bağışıklık sistemi elemanları vardır. Bu sistem bazı aşılar yolu ile da daha aktif hale getirilebilir. Virüsler girdikleri hücreleri emirleri altına alır, burada çoğalarak yayılır ve diğer hücreleri enfekte ederek hastalık tablosunu ortaya çıkartırlar.
İnsanlarda virüslerin bu yıkıcı etkilerine karşı koyan bağışıklık sistemini aktive etmeye yarayan ve bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmış bazı gıda maddeleri vardır. Kekik yağı, fesleğen, adaçayı, rezene, sarımsak, nane, biberiye, ekinezya, bazı berry grubu meyveler, meyan kökü, ginseng, zencefil, hindiba gibi bitkiler bilimsel çalışmalar ışığında antiviral etkinliği kanıtlanmış olanlardır. 2015 yılında Meksikalı bilim insanlarınca yapılan bir çalışma sarımsağın ciddi oranda bir bağışıklık sistemi düzenleyicisi olduğunu göstermiştir.
Gayet iyi bildiğiniz gibi virüsler genellikle vücut direnci düşük vücutlarda maçtan galip ayırılır. Sağlıklı vücutlar ise maçı kendi lehlerine bitirirler. Savaş hücrelerinizi yedikleriniz ile silahlandırın. Savaş hücrlerinize sapan verirseniz başka, ağır makineli verirseniz başka. Yedikleriniz ile silahınızı siz seçin.