Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Dünya basınından beslenme ve obezite

Kıymetli okurlarım. Daha sağlıklı bir birey ve dolayısı ile toplum olma adına dünyada neler olup bittiğini sizlerle paylaşarak beslenmenizde dikkat etmeniz gereken noktalarda bilgi sahibi olmanızı amaçladım bu yazımda. Moda şeklinde bazı diyetler sık sık kaşımıza çıkmakta. Adeta borsa, döviz takip edenler gibi bunları da takip eden kişiler çoğunlukta. Olayın temeli vücudu koruma ve kollama adına besin almaksa söyleyecek hiçbir söz yok. Ancak kilo verelim diye vücudumuzun fabrika ayarları bozulacaksa orada ciddi ciddi düşünmek gerekir.

Son aylarda aralıklı beslenme (aralarda oruç tutma) yolu ile kilo kaybetme yöntemi gündeme oturdu. Bir çok sanatçı ve ünlü de bu diyet şeklini benimsedi ve övdü. Oysa kâğıt üstünde son derece faydalı görünse de yapılan çalışmalar, analizler bu beslenme şeklinin diğer bazı beslenme ve diyet uygulamalarından üstün olmadığını göstermektedir. Bu yıl The Guardian’da çıkan bir habere göre şu an diyabette, kalp hastalıklarında, çeşitli kronik hastalıklarda bugüne kadar uygulanmış kalori bazlı diyetlere göre aralıklı açlık diyetinin bir üstünlüğü yoktur. Hatta bazı yemek yeme bozukluklarına, psikolojik sıkıntılara da yol açabileceği konusunda kuşkular vardır. Sizler için en iyi diyet sizi zayıflatırken en iyi hissettiren diyettir.

Hep merak edilen konulardan bir tanesi de yemekten hemen sonra yürümenin yararlı olup olmadığıdır. 13 Temmuz 2020 tarihli Daniel Preiato (New York Üniversitesi Beslenme Uzmanı) imzalı bir makale özellikle şeker hastalarının yemekten sonra 10 dakika bile tempolu yürümelerinin kan şeker düzeylerinde belirgin düşüşler yapacağını açıklamaktadır. Eş zamanlı olarak kalp hastalıkları gelişiminde büyük rol oynayan kan trigliserit düzeyleri de bu yolla bir miktar düşüş gösterebilmektedir. ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı (DHHS) haftada 5 gün 30 dakikalık egzersizlerin insan sağlığına büyük faydaları olduğunu bildiriyor. Özellikle şeker hastaları için her öğünden sonra yani günde 3 kez 10 ar dakikalık yürüyüşler şeker ve kalp hastalıklarının tedavisine yardımcı olmaktadır. Yemeklerden sonra yürümek bazı insanlarda hazımsızlık yakınmalarını iyileştirirken bazılarında ise tam tersine gaz, geğirti, ishal, karın ağrısı şikayetleri oluşturabilir. Bu nedenle 10 dakika iyi bir zamanlamadır. Burada unutulmaması ve karıştırılmaması gereken nokta şudur ki, kilo verme amacı ile yapılacak egzersizler daha farklı ve yoğun olmalıdır.

9 Temmuz 2020 tarihli Sağlık Yazarı Kirsten Nunez imzalı bir makale, bilinenin aksine yatmadan önce yapılan orta yoğunluklu egzersizlerin uyku kalitesini bozmadığını anlatıyor. Hatta bu konuda yapılan 23 çalışmanın analizi yatmadan önce yapılan egzersizlerin uyku kalitesinin daha iyi hale geldiğini kanıtlamaktadır.

ALLAH RIZASI İÇİN

Nilüfer İlçesi, Orhaneli Kavşağı yakınlarında bir belediye temizlik işçisi var. O sıcağın altında sırtı su gibi olmuşken yerleri temizlemeye devam ediyor. Hemen yanı başında kucağında 4-5 yaşlarında bir kız çocuğu ile iri yarı esmer bir adam elinde kâğıt bardak dileniyor. 15 dakika izledim, sadece verilen kâğıt paralar ile 30 lira topladı.  Bizim lokantacı İsmail 2 ay bulaşıkçı aradı bulamadı. Dağakça Köylüleri sabahtan akşama çalışıp bu dilenen adamın çeyreği kadar para ancak topluyor. Yapmayın. Dinimizde bir günlük yemeği olan adamın dilenmesi haramdır denilmiş. Kabahat bizlerde, bunları dilenmeye teşvik eden bizlerde. Dilenenlere değil,  Allah rızası için bir kulak da bana verin.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X