Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Dünyanın en güçlü ve en ucuz ilacı

Seneca’nın bir sözü var, “Güneş kötüleri bile aydınlatır” diye. Onsuz olmaz. Enerjimizin kaynağı, ışığımız, sıcağımız, gözümüzün efendisidir güneş.

Uzun yıllar önce güneşin yararlarını anlatmak için, girdiği eve doktorun girmeyeceği söylenmiş. O insanlar D vitaminini bilmeden sadece gözleme dayalı olarak bunu bilmişler. İlaveten son birkaç yıl içinde D vitamini hakkında yapılan sayısız çalışma, bu vitaminin eksikliğinde bizlerde ne hastalıklar oluşabileceğini açık açık gösterdi.

D vitamini için bazı bilim insanları o bir hormondur diyor. Çünkü dışarıdan vitamin gibi alabilmemize rağmen, büyük oranda güneş ışıklarının etkisi ile vücudumuz tarafından da yapılmaktadır. Hatta % 90 oranında güneş, % 10 oranında besin kaynaklı D vitamini elde ediyoruz. Yumurta, tereyağı, balık, sakatatlar, peynir, yoğurt, et, güneşte kurutulmuş sebzeler birer D vitamini kaynağı.

Yazın daha çok olmak üzere kışın da güneşten D vitamini yapabilmekteyiz. Cam arkasından güneşlenmek istersek yararlanma oranımız % 5-6’lara düşüyor. Yaz güneşinde sadece yüz, el ve kolların yarım saat güneşlenmesi o günkü ihtiyacımızı karşılıyor. Hele koruyucu kullanmadan ancak kontrollü olarak yaz aylarında bol güneşlenmek 3-4 ay yetecek kadar depolarımızı D vitamini doldurabiliyor ama maalesef tüm yıllık ihtiyacımızı değil. Bu nedenle kış aylarında da D vitamin düzeylerimize bakıp besin ve ilaç takviyesi ile kandaki miktarımızı normal şartlarda tutmalıyız.

Toplumumuzda özellikle kadınlarımızda kış aylarında eksiklik % 80’lere dayanabilmektedir. Şehir yaşantısı, betonların arasına sıkışan ömürler, hava kirliliği, ofislerde geçen saatler D vitamini yapımını azaltmaktadır. İnancı, kültürü gereği uygulanan giyim tarzı da D vitamini yapımını engelleyebilmektedir. Ancak siyah renk yerine açık renk giysiler ile bu bir yere kadar önlenebilmektedir.

Anne, gebeliği sırasında D vitamini açısından zengin bir fizyolojik yapıda ise bunu çocuğuna da aktarmakta ve birkaç ay bebek bununla idare edebilmektedir. Ancak anne sütü D vitamini açısından yeterli değildir ve bu nedenle çocuk hekimleri haklı olarak anneleri dikkatli ve ilgili olmaları açısından uyarmaktadırlar.

D vitamininin yararlarını veya eksikliğinde başımıza gelebilecek durumları yazmak için sayfalar yetmez. Çünkü her gün yurtdışı kaynaklı pek çok çalışma ve gözlem makalesi okuyabiliyorsunuz. Sadece günümüzde domuz gribi vakalarının artışı ve toplumda yaşattığı tedirginliği göz önüne alalım. Yazın kolay kolay grip vakası görüyor muyuz? Hayır. Yazın kışa göre D vitaminimiz daha mı fazla? Evet. D vitamini bağışıklığımızı artırıyor mu? Evet. Atalarımız ne demişti? Güneş giren eve doktor girmez. Evleriniz sağlık ve huzur dolsun…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X