Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Ekim 2021 önemli başlıklar

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. Çeşitli çalışmalar ile doğruluğu kanıtlanan bazı çalışmaların yer aldığı makaleleri güncel halleri ile sizlere yararlı olma adına çevirerek aktarmak istiyorum. Genellikle orta ve ileri yaşlardaki insanlarımızın bir çoğunun şüphede kaldığı, sağlığı ile ilgili bilinmeyenleri ve bunların doğrularını sizlerle paylaşacağım

1-KARBONHİDRATLAR DÜŞMANDIR: Asla. Doğallığı bozulmamış, lif, mineral, vitamin ve diğer mikrobesinleri içeren karbonhidratlar son derece yararlıdırlar. Kanda şekeri arttırma hızına göre (Glisemik indeks, GI) düşük, orta ve yüksek glisemik değerlere sahip olan karbonhidratlardan düşük glisemik indeksine sahip olanlar son derece yararlıdırlar. Mercimek, kuru fasulye, nohut, ıspanak, domates, brokoli bu gruba örnektir ve çok yararlıdırlar. Ancak ne kadar yararlı da olsalar beslenmenin tek taraflı ve yoğun karbonhidrata dayalı olması ileride metabolik bir takım sıkıntılara yol açabilir. Yani sağlıklı da olsa karbonhidrat yükünü bir yerde hizaya almak gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki bu gıdalar yağa çevrilmesi kolay olan nişastayı içermektedirler.

2-MELÂTONİN VE ELMA: İyi bir gece uykusunun sürdürülmesi beynimizde etkinlik gösteren melâtonin hormonu ile sağlanır. 2013 Yılı’nda elma içerisinde melâtoninin varlığı bulunmuştur. İhtiyacımız olan melâtonin miktarı 2-5 miligram kadardır. Elma başına (ki elmanın cinsi de çok önemlidir) alacağınız bu hormonun miktarı çok düşük olsa da özellikle yurt dışında bazı hekimler uyku problemi olan kişilerein beslenmesinde tedavilere ek olarak elma yemeyi şiddetle önermektedirler.

3-MENOPOZ HAFIZAYI OLUMSUZ ETKİLİYOR: Yaşlanmadan bağımsız olarak özellikle menopoza girme döneminde (perimenopoz) yapılan çalışmalar hafızalarda belirli bir müddet yavaşlamanın olduğunu, tam menopoz sonrası ise hafıza fonksiyonlarının eski iyi haline döndüğünü kanıtlamaktadır. Bu bozulma dönemi özellikle sözel hafıza üzerinedir. Yani kelimeleri düşünebilmek ve bunları ifade etmekte zorluklar yaşanılabilmektedir. Östorojen sadece bir seks hormonu değildir. Östrojen düzeyindeki değişiklikler beyin, kas, kemik, kan damarları, mesane, meme ve cilt dokusunda da etkiler gösterebilmektedir. Çalışmalar östrojenin beyin hücreleri arasında iletişimi sağlayan kimyasal maddelerin işlevselliğini arttırdığını düşündürmektedir. Ancak sonra hafızanın yeniden neden düzeldiğini açıklayacak başka çalışmalara ihtiyaç vardır.

4-ÇİNKO NEDEN ÇOK ÖNEMLİ: Çinko vücudumuz için çok gerekli bir mineraldir. Yaklaşık 300 den fazla enzimin (kimyasal olayları yöneten protein) işlemesi için gerekli olan bu mineral aynı zamanda bağışıklık sistemimizin etkin çalışması için de gereklidir.

Vücudumuzda çinko depolanmadığı için gıdalar ile veya takviyeler ile günlük olarak çinkoyu almamız gereklidir. Erkeklerde günlük ihtiyaç 11 miligram iken kadınlarda bu değer 8 miligramdır. Ancak gebe kadında da günlük ihtiyaç 11 miligramdır. Özellikle küçük çocuklar, yaşlılar, hamile veya emziren kadınlarda eksikliğine daha sık rastlanılır. Vücudumuz için bu denli önemli olan çinkoyu alabileceğiniz en önemli besin kaynakları şunlardır:

A-Kırmızı et: Çinkonun en önemli kaynağıdır. Koyun, kuzu, dana ve domuz eti çinko açısından çok zengindir. İşlenmemiş 100 gram ette günlük ihtiyacın yarısını karşılayabilecek çinko bulunur.

B-Kabuklu deniz ürünleri: Midye, istiridye, yengeç, karides gibi gıdalarda da çinko boldur. Eğer hamile iseniz özellikle besin zehirlenmesi olasılığına karşı bu ürünlerin iyi piştiğinden emin olmalısınız.

C-Baklagiller: Nohut, mercimek, fasulye gibi baklagillerde de çinko yüksek orandadır. Ancak içerdikleri fitat adlı madde aynı zamanda çinko emilimini önlediği için bunlardaki çinko hayvansal kaynaklardan elde edeceğimizden daha azdır. Et yemeyen kişiler için çinko kaynağı oluşturabilirler. Isıtılmaları çinko miktarının daha da fazla elde edilmesine yol açar.

D-Tohumlar: Kabak çekirdeği, kenevir tohumu, keten tohumu, susam da önemli birer çinko kaynaklarıdırlar. Bunlar yüksek tansiyonlu hastalarda tansiyonun düşmesine de neden olacağından özellikle tercih edilebilirler.

E-Süt ürünleri: Süt ve peynir bu konuda zengindir. Tereyağında da bulunur. Tereyağında başka yararlı bir çok mineralin de bulunduğu unutulmamalıdır.

F-Yumurta, çiğ kuruyemişler, patates, tam tahıllar da çinko içeriği yüksek olan gıdalardır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X