Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Gulu gulu guluten

1937 Yılı Nobel Tıp Ödülü Sahibi Dr.Albert Szent Györgyi diyor ki: Bir şeyi keşfetmek herkesin gördüğünü görüp, kimsenin düşünmediğini düşünmekten doğar. Klasik bir örnek ile açıklayayım. Binlerce başa binlerce elma düştü ama bunların arasından sadece Isaac Newton evrensel kütle çekiminin var olduğunu ortaya attı.
 

Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tohumlar karbonhidrat ağırlıklı besinler olmasına rağmen içlerinde protein kısımları da içerirler. İçerdikleri proteinlerin bir parçasına da gluten denilmektedir. Gluten denilen proteinin de kendi arasında pek çok alt birimleri vardır. Şöyle açıklayayım. İnsan ırkını düşünün. Çekik gözlüsü, siyah ırktan olanı, uzun olanı, kısa olanı, irisi, zayıfı var ama hepsi insan sonuçta.
 

Bilim, bayağı bir çoğunlukta glütene karşı hassas olduğumuzu söylüyor. Eskiden daha az iç içe iken son yıllarda gluten denilen bu madde pek çok gıda ile hayatımıza girmeye başladı. Ekmekler, pastalar, un ürünleri, kozmetik maddeler, balık yemleri, hazır çorbalar, soslar, makarnalar, bazı alkollü ürünler, çikolatalar, dondurmalar,  ketçap ve salçalarda bulunabilen gluten özellikle unlu mamullerde yumuşaklığı sağladığı için de tercih edilmekte. Çoğumuzun aklına gluten ve hastalık ilişkisi denilince hani şu bağırsakları bozan, ishal, kilo kaybı ve halsizlikle beraber seyreden ve özel bir beslenme şekli olan hastalık vardı ya… diye başlayan hastalık gelir. Bu hastalığa Çölyak (celiac) hastalığı denilmektedir. Gerçekten glutenin bağırsak duvarında meydana getirdiği iltihap sonucunda vücut alarm haline geçip kendi askerlerini bağırsaklara gönderiyor, burada bir savaş başlatıyor. Dolayısı ile vücudumuz savaşan bir ülke konumuna geliyor.
 

Oysa kıymetli okurlarım olay sadece bu değil. Özellikle 2015 yılından sonra ABD’li olanlar başta olmak üzere bazı bağımsız bilim insanları gluten ile ilgili durumların sadece bağırsaklar ile sınırlı olmadığını belirtmeye başladılar. Newton’un başına nasıl elma düşüp yerçekimini bulduysa bazı bilim insanları da glutenin bizleri yavaş yavaş nasıl öldürdüğünü buldular. 130’dan fazla patolojik durum artık gluten hassasiyeti ile açıklanabiliyor. Göz altlarındaki siyah halkalardan tavuk derisi cildinize kadar. Depresyondan sara hastalığına, migrenlere kadar. Kronik, iyileşmeyen sinüzitlerden bazı romatizmal hastalıklara kadar. Kronik yorgunluktan sisli beyin denilen beyin yorgunluğuna kadar. Sedef hastalığından gençlerimizde sık gördüğümüz aknelere kadar pek çok hastalık halinden gluten sorumlu tutulmaya başlandı.
 

Glutene hassasiyeti olan insanlarda gluten bağırsaklara geldiği zaman vücudun istihbarat teşkilatı harekete geçiyor. Dost görünse de aslında bir düşman vücuda girdi diyor. Bunun üzerine askerimiz, diğer güvenlikten sorumlu birimlerimiz harekete geçip bir savaş başlatıyor. Bu savaşta düşman vücudun neresinde yakalanırsa orada çarpışma gerçekleşiyor. Eklem, cilt, bağırsaklar, beyin bu bölgelerden bazıları…

Kıymetli okurlarım. Bu bilgileri pek çoğunuz önümüzdeki birkaç yıl içinde bol bol yazılı ve görsel medyadan okuyacak, duyacaksınız. Bu kadar iddialı ve net söylüyorum. Bilimin yaklaşımını şöyle açıklayayım. Yağmur gelmeden önce kara bulutlar kendini gösterir. Bilimsel literatürler kara bulutlar gibi çoğaldı. Yağmur an meselesi. Islandığımızın farkına mutlaka varacağız. Sele kapılmamak için tedbirler alacağız. Oysa gerçek hayatta sellere kapılmış gidiyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X