Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Güncel tıbbi bilgiler

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. Bugün de sizlere son birkaç ay içerisinde yabancı tıbbi dergilerde yayınlanmış ve ilginizi çekeceğine inandığım bazı makalelerden derlemeler aktaracağım. Yararlı olacağını umar, sağlık ve huzur dolu günler dilerim.

1-MUZ KABIZLIK MI YAPAR, KABIZLIĞI MI ÖNLER: Kabızlık birçok kişi için can sıkıcı bir durumdur. Kabızlık, geçip gitmesi zor olan dışkının sert olması ve düzensiz bağırsak hareketleri ile karakterizedir. Bazı patolojik hallerden tutun da liften yoksun beslenmeye, egzersiz yapmamaya kadar birçok neden kabızlıkta sıralanabilir. Konunun uzmanları muzun kabızlık yaptığından bazıları da kabızlığa iyi geldiğinden bahseder. En güncel bilgiler ile bu konuyu açıklayalım.

Muz dünyadaki en popüler meyvelerdendir. Mineral, vitamin açısından zengindir. Ayrıca orta boy bir muzda 3 gramın üzerinde lif bulunur. Lifler kabızlık tedavisi için yıllardır önerilen maddelerdir. Suda eriyen ve erimeyen diye 2 gruba ayrılırlar. Suda eriyen lifler suyu emerler ve dışkının geniş ve yumuşak kalmasını sağlarlar. Meyveler, brokoli, havuç, yulaf ve fasulye grubunda bu tür lifler boldur. Suda erimeyen lfler ise kepekli tahıllar, kısmen fasulye grubunda bulunur ve bunlar dışkının hacmini arttırarak bağırsağı uyarmak yolu ile dışkılamada kolaylık sağlarlar.

Muzda ise hem çözünür hem de suda çözünmeyen lifler boldur. Muz ne kadar daha az olgun ise (yeşile yakın) içerdiği lif oranı da o derece yüksektir. Kalın bağırsaklarda bulunan probiyotik bakteriler için de yararlıdır. Bu da ikincil etki ile kabızlığın önlenmesinde yarar sağlar.

2-BEYİN BAĞIRSAK EKSENİNİ DESTEKLEYEN GIDALAR: Elbette ki ruhsal sıkıntılarda bu konuda uzman olan birinden destek almak ilk yapılacak şeydir. Ancak bu durumu bazı sağlıklı, sinir hücreleri arasındaki iletici biyokimyasalların yapılmasına yardımcı olabilecek besin maddeleri ile de desteklemek gereklidir. Yiyecekteki beyniniz adlı kitabın yazarı Dr.Uma Naidoo’ya göre  hindi eti, soya fasulyesi, doğal yumurta, süt ürünleri, fermente gıdalar, çiğ kuruyemişler, tohumlar, meyve ve sebzeler özellikle serotonin yapımında bizlere çok gereklidir. Kıymetli okurlarım. 13 Mart 2023 tarihli bu makaleden çok daha önce ve defalarca aynı gıdaları sizlere yazmıştım. Bunlara ek olarak doğal beslenen hayvan etleri ve kakaoyu (Hatta kakao oranı yüksek çikolataları) da serotonin düzeyinizi arttırmak için alabileceğinizi belirtmiştim.

3-SABAHLARI SICAK SU İÇMENİN YARARLARI: Daha önceleri bu konuda çok fazla veri olmamasına rağmen sabahları sıcak su (içine de limon konularak) içmenin yararlarını gördüklerini söyleyen bir çok kişi bulunmaktadır. 28 Şubat 2023 tarihli bir makale özellikle içine bir miktar limon katılarak ve 54-71 derece arasında bulunan sıcak suyu içmenin şu konularda faydalı olduğunu aktarmaktadır:

Bu içecek en başta su yerine geçer ve hidrasyonu sağlar. Burun akıntısını azaltabilir. Sindirime destek olarak yararlı olmayan gıda atıklarının çıkışını kolaylaştırır. Beyin fonksiyonlarının işleyişine katkıda bulunur, daha iyi bir ruh haline yardımcı olur. Soğuk havalarda üşümeye karşı direnç kazandırır, kan dolaşımına destek olur. Bazı yemek borusu hastalıklarında şikayetleri azaltır.

Burada dikkat edilmesi gereken en hassas nokta ağız içi ve çevresini ve hatta yemek borusunu  sıcaktan dolayı tahriş etmemeye özen göstermek olacaktır.

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X