Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Güneşli günler

Sıcak çarpması (güneş çarpması da denilir) hafife alınmaması gereken bir durumdur. Sıcak çarpması daha mantıklı bir tanımdır çünkü ortamda güneş olmadan da bu hastalık durumu görülebilir. Fırın çalışanlarında, makine dairelerinde, dönerci ustalarında, kömür üretim işlerinde yani sıcak ortamlarda çalışanlarda…

Bedenimiz sürekli çalışan bir motor gibidir. Dolayısı ile ısı üretir. Üretilen ısı cildimizden radyasyon yani yayılım ile ve terleyerek uzaklaştırılır. Hava sıcak ve üstelik nemli ise dış ortamın ısısı, ısıyı yaymamızı zorlaştırır, nem ise terimizin buharlaşarak ısıyı uzaklaştırmasını engeller. Çok duymuşsunuzdur ama yine yazayım. Özellikle gebeler, yaşlılar, kronik hastalıkları olanlar (obezler, kalp-damar, akciğer, şeker hastalıkları grubu ön planda olmak üzere) ve terleme, ısıyı uzaklaştırma fonksiyonu tam olgunlaşmamış olan küçük çocuklar ısı çarpmasına duyarlıdırlar ve daha çabuk etkilenirler. Ter ile birlikte tuz ve su kaybı sıcak yorgunluğu denilen duruma yol açar. Sinirlilik, baş dönmesi, halsiz hissetme durumlarında tetikte olmak ve gereken tedbirleri almak gerekir.

Klasik tanımla, gölge boyunuz sizden ufak ise en tehlikeli saatler bu saatlerdir. Şapka takılması doğru bir alışkanlık değildir. Şapka takılması ısının atımını zorlaştıracağı için en iyi metod şemsiyenin yapacağı gölge ile korunmak, gölgede gezmektir. Aşırıya kaçmadan dengeli sıvılar alınması, belli bir miktar su alındıktan sonra kaya tuzu alarak tuz dengemizin de yerine konulması, kızartma ve insülin düzeyini aşırı arttıran bol şekerli ve unlu gıdalardan uzak durulması, mümkünse öğle ve akşam öğünlerinde çorba ve yoğurdun bulunması mantıklı bir yaklaşımdır. Hem etli hem sebzeli öğünler yararlıdır. Sabah asla kahvaltı yapılmadan güne başlanmamalıdır. Sık sık ve ılık su ile duş alınmalıdır. İdrar renginiz ne kadar açık renkli ise o derece vücudunuz suya doymuş demektir. Açık renkli, havalanması iyi, pamuk içeriği fazla elbiseler yanında ultraviyoleden koruyucu güneş gözlüklerinin kullanılması da yararlı bir yaklaşımdır.

Şeker, tansiyon ve diğer kronik hastalıklar nedeni ile kullandığınız ilaçlarınızı hekiminize danışmadan asla kesmeyin, dozları ile oynamayın. Yaz sonunda mutlaka D vitamini düzeylerinize baktırın ve eksikliğini tamamlayarak kışa öyle girin.

Mete nerede ise kış geldi ve sen bunu şimdi mi yazıyorsun diyebilirsiniz. Bu kadar anlatılmasına rağmen Heykel’e çıkın, kapalı çarşıyı gezin. Bakın öğlen sıcağında ne insanlar kaba tabiri ile dilleri dışarıda aygın baygın geziyorlar. Belki bir fayda da benden olur. Güzel ülkemin üstünden kara bulutların kalktığı sağlık ve huzur dolu günler hepimizin olsun.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X