Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

İncik boncuk yazılar

Yakın zamanda görsel medyada şöyle bir haber vardı; Ülkemizde yaklaşık 100 bin aile incik boncuk işleyip satarak evini geçindiriyor. İstanbul başta olmak üzere belediyelerimizin sanat ve meslek edindirme kurslarının bu konuda katkısı büyük ve bize de emeği geçenlere yürekten teşekkür etmek düşer. Demek ki tek tek değeri anlaşılmayan incik boncuklar, bir araya getirilerek beğeni ve albeni oluşturuyor, bir de geçim sağlayabiliyormuş. Aşağıda sıralayacağım incik boncuk benzeri yazılar, son yıllardaki bilimsel çalışmalardan derlenmiştir. Bu ve benzeri yazılardan oluşturulacak takılar da uygulayanlarda karşıdan bakan için şık duracaktır emin olun.

 

Şeker belası

 

Günümüzün bu yavaş öldüren, süründüren hastalığında ilaçların yanı sıra yaban mersini, çilek, ahududu ve böğürtlen gibi meyvelerde bulunan insülin benzeri maddeler, kan şekerinin kontrolünde yararlar sağlamaktadır. Quebec (Kanada), Laval Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada yaban mersini (likapa) kullandırılan obez ve diyabetli farelerin hem kilolarında azalma hem de %40’a yakın kan şekerlerinde düşme saptanmıştır. Alfa lipoik asit adında bir antioksidan maddenin de kan şekerini kontrol etmede yararlı olduğu bulunmuştur. Sığırın karaciğeri, böbreği ve kalbinde, yumurta sarısında, domateste bol miktarda bulunan bu madde şekerin harabiyete neden olduğu sinirlerin tamirinde de yararlıdır.

Çocuklara kontrollü olarak 1 yaşından sonra verilen günlük 2000 Ünite ek D vitamini, onların ilerleyen yıllarda şeker hastalığına yakalanma olasılığını % 80 gibi ciddi bir oranda azaltmaktadır. Şeker hastalarında düşürülemeyen tansiyon yüksekliklerinde eksik olan D vitamin düzeyi tamamlanırsa yüksek tansiyon normale gelebilmektedir.

 

Meme kanseri

 

Özellikle menopoz dönemi sonrasında şişmanlarda görülme sıklığı daha da artmaktadır. Günde 2 gram civarında alınan omega-3 yağ asitlerinin meme kanseri oluşma riskini belirgin düzeyde azalttığı bilinmektedir. Eskimolar, dünyada kanserin en az görüldüğü topluluklardandır. Günlük omega-3 tüketimlerinin ortalama 10 gram olduğu bilinmektedir. Doğal kaynaklar arasında omega-3 maddesini en fazla alacağımız besin balıktır. Yumurta, tereyağı, işlenmemiş etler de bu konuda destek sağlamaktadır.

 

Günde yarım kilo doğal yoğurt

 

Sütten daha değerlidir. İçinde bulunan probiyotikler, kalsiyum, fosfor, B gurubu vitaminleri, protein ve yağlar sağlığımız için çok kıymetlidir. Light yoğurtta bunların bazılarını bulamazsınız. Japon Bilim İnsanları radyoaktivitenin insan vücudunda yaratacağı olumsuz etkileri yoğurdun belirli oranda engellediğini bulmuşlardır. Bu nedenle önemi günümüzün kirli dünyasında daha da artmaktadır. Yoğurdu bol yiyenler uzun yaşar, genç ve sağlıklı görünür. Hem bilimsel veriler hem de gözlemler bunu kanıtlamaktadır.

 

Unutulan dost C vitamini

 

Özellikle şişman, şekeri olan ve sigara içenlerde ihtiyaç daha da artmaktadır. Yeşillikler, narenciyeler, günde kabuğu ile birlikte yenilen 2 limon bu konuda çok yarar sağlar.

Tarafsız bilimin ışığında, incik boncuklardan takılar hazırlayıp insanlığa sunan tüm bilim insanlarına selam olsun. Saygılarımla…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X