Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Kabak tadı

Bu yazıyı okuduğunuz tarihten aşağı yukarı 1 hafta kadar önce İngiltere’de bir makale yayımlandı. Makale sağlıkla ilgiliydi ve konusu balkabağı idi. Yabancı ülkelerde Cadılar Bayramı’na has bir yiyecek olarak kabul edilen balkabağını mümkünse yılın bulabildiğiniz her günü tüketin diyordu yazı.

Genellikle kışa doğru çıkan balkabağı özellikle 7 önemli özelliği nedeni ile önemli.

1- Kalorisi düşüktür ve bir kahve fincanı boyutundaki kabak ortalama 3 gram lif içerir. Lif deyip geçmeyin. Sofralarımızdan lifli gıdaları kaldırdıkça kalın bağırsak kanserleri zirve yaptı.

2-İçerisinde bulunan magnezyum nedeni ile (ki magnezyum eksikliği sık rastlanılabilen durum olmaya başladı) hafif antidepresandır ve sinir yatıştırıcı etkilere sahiptir.

3-Çekirdeğinde bulunan bazı maddeler ve E vitamini, prostat büyümesi ve alzheimer hastalığında yararlı olabilmektedir.

4-1 fincan boyutundaki kabak gözdeki retina dediğimiz görmenin en önemli bölümünün sağlığı için gerekli maddeleri içerir.

5-İçindeki beta karoten adı verilen madde cilt sağlığına, cildin güzel görünmesine faydalı etkiler sağlar.

6-Salatalara katacağınız kabak çekirdeği içi ile kalbin kanı pompalama fonksiyonu üzerine olumlu etkiler sağlar, kalp yetmezlikli hastalarda belirli bir miktar olumlu etkilere ulaşabilirsiniz.

7-Özellikle kış aylarında zencefil ve baharatlı kabak çorbası hazırlarsanız bağışıklık sisteminizi daha da aktif hale getirerek grip, nezle gibi bazı hastalıklardan korunabilirsiniz.

İdeal kilonuzda iseniz gün içerisinde başka şekerli bir gıda almaksızın 1 porsiyon kabak tatlısı tüketmekte bir sıkıntı yok. Ülke olarak kabak denilince zaten kabak tatlısını bilmekteyiz. Ancak bu bilimsel makalede kabak çorbası, kabak ve soğanı kavurarak yapılan bazı yemekler ve yahni özellikle vurgulanmaktadır. Bazı ünlü ustalarımızdan da kabak ile yapılan birçok yemek türünün var olduğunu araştırdığınızda bulabilir ve kolayca uygulayabilirsiniz.

Kabak tadı verdi diye bir laf var ya, kabak ile pek bağdaşmıyormuş.

SEVGİLİ ANNE VE BABALAR

ABD’li bazı bilim insanları karın yağları artan çocukların 30 yıl sonra beyinlerinin acı çekeceğini, erken yaşta beyinlerinde bunama belirtilerinin başlayabileceğini belirtiyorlar. İleride öncelikle hafıza, öğrenme ve değerlendirme yeteneklerinde sıkıntılar doğacağını bilin. Doğumdan itibaren pek çok konuda özverili oluyorsunuz. Okullar, tatiller, eğitime destek masrafları derken kim bilir nelerden fedakârlık ediyorsunuz. Ancak çocuğunuzda karın bölgesinde dikkati çekecek bir göbek oluşmuş ise bir daha düşünün. Yaptığınız yatırım ne kadar süre ile bu canınızdan parçalara yarar sağlayacak?

Bu konu ilginizi çekerse 1 Kasım 2016 BBC.com’da gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X