Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Merve’nin hikâyesi

Sizlere bir hastamın öyküsünü anlatacağım. Bu öykünün yazılacağından kendisinin de haberi ve onayı var. Dünya tatlısı bir karı kocanın başından geçenleri aynen aktaracağım sizlere. Bunun sonucunda çoğunlukla önemsemediğimiz metrelerce uzunluktaki sindirim sitemimizin ve 110 trilyon hücremizin aslında bizleri nasıl yönettiğini ve dikkate almadığımızda hem canımızı hem de maddi dünyamızı nasıl sarstığını öğreneceksiniz.

Merve Hanım akıllı bir kadın. Bundan 5 yıl önce evleniyor. Orta derecede bir obezitesi var. Özgeçmişinde ciddi bir hastalığı yok. Evlendikleri günden itibaren çocuk sahibi olmak istiyorlar. 2.5 yıl sonunda hamileliğin gerçekleşmediğini görünce kadın doğum uzmanına başvuruyorlar. İlgili uzman hekim kocada bir sıkıntı bulamıyor ve Merve’ye tüp bebek yolu ile bebek sahibi olabileceğini anlatıyor. Bu arada başka kadın doğum hekimleri de aynı şeyleri söylüyor ve 2.5 yıl bu girişimlere rağmen gebelik gerçekleşmiyor.

Hasta, bir yakını aracılığı ile 2018 yılında bana başvurduğunda kilosu 78, yağ oranı ise % 33 düzeylerinde idi. Yapılan tetkiklerinde dikkati çeken bir gluten hassasiyeti ve normali aşan bir insülin düzeyi mevcuttu. 1 yıl kadar sonra kilosu 56’lara, yağ oranı ise % 22’lere geldi. Bu arada gluteni makyaj malzemelerinde olanlar dahil tamamen kullanmayı bıraktı. Ekmeğini, yemeklerini tamamen önerdiğim gibi yedi. İşinden arta kalan zamanlarında sporunu yaptı. Umudunu asla tüketmedi ve kendisine öncelikle vücudundaki enflamasyonu (insülin direnci tek başına bile vücutta bir enflamasyon sebebidir) ortadan kaldırdıktan sonra Çocuk sahibi olabileceği anlatıldı. Çünkü vücut bir bütün olarak çalışır. Bir şey ters gittiğinde diğer sistemleri de etkileyebilir. Merve kardeşim şimdi doğal yolla hamile…

Gluten son zamanlarda yapılan çalışmalara göre hassasiyeti olanlarda kitaplar dolusu sıkıntılara yol açabiliyor. Kadın doğum ile ilgili yol açtığı durumlar ise kısa bir başlık halinde şunlar: Menstruel düzensizlik, kadında kısırlık, menarş gecikmesi, prematür menopoz, spontan abortus, prematür doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek.

Üreme immünolojisi son zamanlarda çok yol aldı. Vücudun katil hücreleri düşman hücreleri öldürürken sorunlu zamanlarda sağlıklı hücrelere de saldırmaya başlıyorlar. Başarısız embriyo girişimlerinin arkasında bu olayı gözardı etmemek gereklidir.

Çölyak dışı gluten rahatsızlığı vakalarında eklem ve kas rahatsızlıkları, nöropatiler, romatizmal hastalıklar, MS hastalığı, astım benzeri tablolar, şişmanlık, gelişme gerilikleri, anksiyete, depresyon, uyku ve denge bozuklukları, akne ve egzemalar, allerjik haller, göz çevresi halkaları, reflü, çok çeşitli sindirim bozuklukları, tiroit hastalıkları, lenfomalar ve bazı kanser türleri, migren, saç dökülmeleri, kansızlık, impotans, vitamin eksiklikleri gibi daha çok sayılabilecek hastalıklar var.

Kıymetli okurlarım. Yıllardır yazıyorum. Gıdayı ağzınıza aldığınız andan itibaren kaderinizi çizmeye başlıyorsunuz. İnanılması güç gelse de gıda seçimi bizleri çok ama çok etkiliyor. Yıllarca bir kalori masalına takıldık kaldık. Gıdanın ne olduğunu hiç öğretmediler. Artık başımıza elma düştüğü zaman bunun ağacın veya rüzgarın kabahati değil, yerçekimi olduğu için o ağacın altında oturmamamız gerektiğini anlama vaktidir. O zaman her şeyi yıkar geçersiniz.

Ağaçta duran kuş dalın kırılmasından korkmaz. Çünkü o ağaca değil kanatlarına güvenir (C.Bukowski).

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X