Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Mineral ve vitamin eksiğiniz var mı?

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. Dengeli ve besleyici kaynaklardan alınan besin maddeleri ile vitamin ve mineral eksikliği görülme sıklığı azalır. Bunun tersi durumlarda ise vücudunuz bir takım belirtiler göstererek adeta sizleri uyarır. Eksikliklerin devamında ileride çok ciddi sonuçlar doğabileceğinden bu konuda son derece dikkatli olmanızı öneririm. Vücudumuz aşağıda yazacağım bir takım belirtileri gösterdiğinde mutlaka konunun üzerine giderek bir hekim yardımı almanızda yarar vardır.

1-KIRILGAN TIRNAK VE SAÇLAR: Çeşitli faktörler bu durumlara neden olabilir. En sık nedenlerinden birisi B7 (Biyotin) vitamini eksikliğidir. B7, yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesinde etkin rol oynar.  Biyotin eksikliği normal koşullarda nadir görülür. Ancak sık antibiyotik kullananlarda bu vitamin eksikliğine rastlamak mümkündür. Çiğ yumurta akı tüketme alışkanlığı olanlarda da eksikliğine rastlanılır. Avidin denilen çiğ yumurta proteini biyotinin emilmesini engeller. Yumurta (çiğ alınmadığı takdirde), et, süt ve süt ürünleri, çiğ kuruyemişler, muz, brokoli, karnabahar, patates biyotinden zengin bazı gıdalara örnektirler.

2-AĞIZ ÜLSERLERİ VE AĞIZ KENARINDA ÇATLAKLAR:Aft denilen ağız içi ülserler genel olarak demir ve B grubu vitamin eksikliklerinde görülür. B1, B2 ve B6 eksikliklerinde daha sıktırlar. Demir kaynakları olarak et, balık, baklagiller, tohumlar, koyu yeşil sebzeler sayılabilir. B grubunun bu 3 üyesi için et, yumurta, süt ve süt ürünleri, sakatatlar, baklagiller, tohumlar ve yeşil sebzeler örnek gıdalardır.

3-DİŞ ETİ KANAMALARI: En sık görülen nedeni kaba diş eti fırçalama stilidir. Yine de bu olaya C vitamini eksikliği kolaylaştırıcı rol oynayarak yardım edebilir. C vitamini yara iyileşmesi, kollajen yapımı, mikroplarla savaşan bağışıklık hücrelerine destek ve antioksidan olarak vücutta bir çok olayda rol oynar. C vitaminini vücudumuz dışarıdan alınan besinler ile sağlar. Belli bir müddet alınmadığında eksikliği görülmeye başlar. Meyve ve sebzelerde, turşularda (özellikle lâhana turşusu), taze ette C vitamini boldur. Uzun süre alınmadığında çok ciddi tablolar ortaya çıkabilir. Kas ve kemik zayıflığı, bağışıklık sisteminde bozulmalar, aşırı derecede yorgunluk ve halsizliğin oluştuğu Skorbüt Hastalığı buna örnektir.

Kuru ve pullu cilt, ciltte kolayca ortaya çıkan morarmalar, yara iyileşmesinde gecikme ve diş eti kanamaları C vitamini eksikliğini hatırlatmalıdır.

4-GECE GÖRME GÜÇLÜĞÜ VE GÖZDE BEYAZ OLUŞUMLAR: A vitamini eksikliği için tipik bir belirtidir. A vitamini eksikliğinde gece görüşünü arttıran bir pigment yapılamaz hale gelir. Ayrıca gözde köpüksü beyaz oluşumlar da ortaya çıkabilir. Bu durum ilerler ise körlüğe kadar götürebilir. A vitamini eksikliği bir uzman tarafından netleştirilmedikçe dışarıdan takviyeler almak bu vitaminin zaralı etkilerine maruz kalmanıza neden olabilir.

5-CİLTTE LEKELİ PULLANMA VE KEPEK: Seboroik dermatit (SB) ve kepek her ikisi de vücudun yağ üreten bölgelerini etkiler. Kepek genellikle kafa derisi ile sınırlı iken SB koltuk altı, yüz, üst göğüs ve kasıklarda oluşabilir. Pek çok faktör bu durumlara neden olsa da B2 ve B6 vitamin eksikliklerinde görüldükleri bulunmuştur.

6-SAÇ KAYBI: Pek çok faktör rol oynar. Yapılan çalışmalar erkeklerde 50 li yaşlarda genel nüfusun % 50 ye yakınında saçlarda kaybın olduğunu gösteriyor. Demir, Linoleik asit, Alfa linolenik asit, Niasin (B3 vitamini) ve biyotin eksikliklerinde saçların döküldüğü bulunmuştur. Eksikliği tesbit edilmeden bu takviyeleri kullanmak saçları daha da çok dökebilir.

7-HUZURSUZ BACAK SENDROMU: ABD’de grülme oranı % 10 kadardır. Sebebi net olarak bilinmese de son yapılan çalışmalar demir eksikliğinin bu durumu daha da şiddetlendirdiğini göstermektedir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X