Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Neden kilo veremiyoruz?

Erişkin bir insanın vücudunda belli miktarlarda yağ bulunması normaldir. Batılı ve güvenilir kaynaklar kadında en fazla %22, erkekte ise %18 oranında yağ bulunabileceğini belirtiyorlar. Arazinizin %18-22’sinden fazlası dikenlik, çalılık, hurdalık olsun. Bu araziye sebze, meyve ekeceksiniz veya hayvancılık yapacaksınız. Arazinizin durumuna göre ne kadar verim alırsanız vücudunuz da o derece size verim verir.

Vücudumuzda normal sınırlarda bulunan bu yağ dokusu ısınmanızı, iç organlarınızı ve derinizi korumanızı, gereğinde enerjinizi sağlamanızı, bazı vitaminleri kullanabilmenizi, bazı salgıları, hormon ve hormon benzeri yapıların üretilebilmesini sağlar. Hatta beynimizin kuru ağırlığının yarıdan fazlası yağ dokusudur. Yani yağlar yapısal olarak da hücrelerimize katılabilmekte ve hücresel faaliyetlerde rol oynamaktadırlar.

Normalden fazla yağlanmaya obezite diyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezitenin şiddeti giderek artıyor. Obezite bir hastalık ise (ki hem de en dişlisi), toplumumuz da giderek hasta oluyor. Obezite ile mücadele için çeşitli tedavi metodlarını bilgili, bilgisiz pek çok kişi ekranlarda anlatıyor, kitaplar yazarak, makaleler yazarak da anlatıyor. Ancak giderek bu hastalık da artıyor. Yani bir yerlerde bir hata yapılıyor. Oysa tedavi o kadar net karşımızda duruyor ki. Sadece eski nesillerimizin beslenme ve yaşam tarzını günümüz koşullarına mümkün olduğu kadar uyarlayabilirsek olay kendiliğinden çözülüyor. Kanser riski, kalp damar hastalıkları riski, depresyon riski, kas ve eklem hastalıkları riski, sindirim sistemi hastalıkları riski ve daha pek çok hastalık riskleri ortadan kalkıyor.

Yağlarınızı eritmeye başladınız. Bir müddet sonra bir duraklama başladı veya başlangıçtan beri ne yaptıysanız kilo veremiyorsanız şu konuları göz ardı etmeyin:

1- Özellikle adet düzeninde sıkıntıları olan bayanlarda hormonal bir takım dengesizliklerin varlığında kilo vermek güç olabilir.

2-Tiroid organımızın az çalıştığı durumlarda kilo verilmesi hemen hemen imkânsızdır. TSH denilen hormonun illa da çok yukarılara çıkması şart değildir. Normalden az bir miktar yukarıda bile olan TSH metabolizmaya ayar çekmenin gerekliliğini gösterebilir.

3-Kalori kısıtladığınızda belli bir süre sonra vücut kendini buna göre ayarlar ve az bir gıda da alsanız kilo vermeniz durur. Kaslarınızı çalıştırmadan kilo vermeye kalkarsanız kaslarınız gibi, metabolizmanız da azalır. Yıllarca yapılan en büyük hatalardandır ve sonu hüsrandır.

4-Nasılsa sağlıklı gıda bunlar diyerek aşırı miktarda yediğiniz doğal gıdalar ile de kilo alırsınız. Tam buğday unundan yapılan ekmekleri bol bol yemek buna en iyi örnektir.

5-Hareket ediyorsunuz ama kilo vermeniz durdu. Harekete biraz daha güç katın. Yürüyorsanız ilave olarak sırt çantasına ağırlık koyarak veya yürüme sistemine aralıklı olarak depar atmayı ekleyerek hareketinize devam edin.

6-Çok garip gelebilir ama çiğneme sürenizi uzatın ve vücudunuzu asla susuz bırakmayın. Bunlar çok basit ama çok da etkili metodlardır.

Daha çok eklenebilecek şeyler var ve yazmaya devam edeceğim. Ama şu unutulmasın. Obezite ile mücadele ederseniz siz kazanırsınız. Aksi halde kara toprak. Ortası yok.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X