Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Obezite ve cilt problemleri

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. Bir çok obez hastam obezite kaynaklı yakınmalar yanında cilt kaynaklı sıkıntılar da yaşayarak bana gelmektedirler. Daha önceleri de yazdığım gibi obezite kronik bir hastalıktır ve fazla yağlanma nedeni ile oluşur. Modern tanımı ile obezite kronik bir enflamasyondur. Yani vücudumuzda devamlı var olan bir iltihabi durumu yaratan ve sürdüren bir bozukluktur. Mayıs 2023 Tarihli bu konu hakkındaki güncellenmiş bilgileri bu hafta sizinle paylaşmak istiyorum.

Kaba anlatımla obezite ciltte enfeksiyonlara, aknelere ve döküntülere neden olabilir. Bu durumlara koku, ağrı ve kaşıntı da eklenebilir. Yağ dokusuna bağlı olarak gelişen ciltteki katlanmalar içeride nemi de hapsederek buralarda mantar ve bakteri çoğalmasına neden olabilir. Karın, kasık, meme altları ve civarı gibi yerler bu konuda daha elverişli zemin oluşturur. Ne kadar temizliğinize dikkat etseniz dahi bu olayı önlemeniz çok zordur. Daha önceleri de yazdığım gibi yağ dokusu varlığı cildin ve alt tabakalarının kan dolaşımını yeterince sağlamayabilir. Bu durum enfeksiyon ile birleşince daha derin çatlaklar, yarıklar ve ağır yaralara kadar ilerleyebilir. Sırası ile obezlerde en sık görülen cilt bozukluklarını maddeler halinde yazalım.

1-İntertrigo: Cilt kıvrımları içinde gelişen döküntülerdir. Kırmızıdırlar. Rahatsızlık verici kaşıntı ve acılı bir tablo gösterebilirler. Sürtünme, nem ve iltihaplanma olayı başlatır. Etkilenen bölgeyi temiz ve kuru tutmak, terlemeyi önlemek en önemli iştir. Enfeksiyon gelişmiş ise bunu bir uzmanı ile görüşmek gereklidir.

2-Kandida enfeksiyonu: Obezite yanında diyabeti olanlarda daha sık görülmektedir. Kandida mantarı cilt kıvrımlarında açık tonlardan mor tonlara kadar kaşıntılı kızarıklıklara neden olabilir. İntertrigodan kaynaklanabilir veya bizzat kendisi intertrigoya neden olabilir.

3-Sürtünmeye karşı hassasiyet artışı: Herkeste gelişebilmesine rağman obezlerde bu olay çok daha kolay gerçekleşir. Cildin birbirine veya başka bir cisime sürtünmesi ile ortaya çıkar. Ağrı, kızarıklık ve ciddi tahriş oluşabilir. Koltuk altı ve popo bölgesinde daha sık rastlanılır. Önlem alınmaz ise bu bölgelerde içi enfeksiyonlu kabarcıklar meydana gelebilir.

4-Akne: Yüzde ve diğer vücut kesimlerinde görülebilir. Akne oluşumunun insülin direnci ile yakın ilişkili olduğu bir çok çalışma ile gösterilmiştir. Terleme ile birlikte ciltteki gözeneklerin tıkandığı her vücut bölgesinde görülebilir. Obezlerdeki hormonal değişikliklerin de akne oluşumuna katkısı vardır.

5-Terleme artışı: Vücut yüzey ölçüsünün artışı, aktivite esnasında kas ve kalbin daha yoğun çalışmak zorunda oluşu obezlerde daha fazla terlemeye neden olur. Dar elbiseler giymek bu kişilerde terlemeyi daha da arttıracaktır. Bir çok tedavi metodu yanında bazı kliniklerde kilo vermeyi başaramayanlarda botulinum toksini tip A tedavide nisbeten yarar sağlamaktadır.

6-Keratozis pilaris: Ciltte ufak kabartıların olduğu durumdur. Tavuk derisini andırabilir. Gluten hassasiyetinin önemli göstergelerinden biridir. Çalışmalar obezlerde sık görüldüğünü göstermektedir.

7-Akantozis nigrigans: Koltuk altı, boyun ve kasık gibi bölgelerdeki cilt koyulaşmasıdır. İnsülin direnci, diyabet ve obezite ile yakın ilişkilidir. Gluten hassasiyetinin göstergelerinden de birisidir.

8-Selülit: 2019 Yılı’nda Kore’de erişkinler üzerinde yapılan bir çalışma obezitenin selülit için bağımsız bir risk faktörü olduğunu göstemektedir. Yani obezite ciddi selülit nedenidir.

9-Follikülit: Avuç içi ve ayak tabanı dışında her vücut bölgesinde oluşabilen kıl diplerini tutan iltihabi durumlardır. Küçük sivilce benzeri durumlardır. Traş, aşırı nem ve dar giysiler oluşumunu kolaylaştırır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X