Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Obezite ve kısırlık

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. Erkeklerde vücut ağırlığının % 18’i, kadınlarda ise % 22’sinin üzerinde yağ dokusu bulunması  obeziteyi gösterir. Oran arttıkça obezitenin derecesi de yükselir. Yıllardır yazıyorum. Vücut kitle indeksi (VKİ) bir kişinin yağ oranını bize tam olarak yansıtmaz. Kas ağırlığı mı yağ fazlalığı mı dediğiniz zaman kişinin yağını ölçmek zorundasınız ve bu nedenle VKİ ile ilgili olarak bazı ülkelerde kartlar yeniden dağıtılmaktadır. Darısı bizim başımıza.

Obez kadınlarda yapılan birçok çalışma bu kadınların sağlıklı yumurta yapamadığını göstermektedir. Bu kadınlarda yumurta kalitesinde düşme, düzenli yumurta yapamama, yumurtanın döllendikten sonra düşmesi gibi durumlara rastlanılabilmektedir. Son çalışmalar dünyada yaklaşık 2 milyar insanın fazla kilolu ve obez olduğunu göstermektedir. Bunların 5 yaş altında olanlarının sayısı yaklaşık 40 milyondur. Üreme çağındaki kadınların (22-44 yaş) % 23 kadarının obez olduğu düşünülmektedir.

Üreme çağındaki obez kadınlarda kısırlık nedenlerinden başta geleni polikistik over sendromu (PCOS) denilen durumdur. Üreme dönemindeki kadınların %5-10 kadarında görülebilmektedir. Bu kadınlarda kıllanma artışı, sivilce oluşumu, düzensiz adetler en önemli göstergeler olup, obezite, insülin direnci durumlarında bu kişilerde ultrasonografik olarak polikistik yumurtalıklar kolayca teşhis edilebilmektedir.

Kadının en doğal hakkı olan anne olmak daha bunu düşünmeye başladığı andan itibaren sorumluluk gerektirir. Bu nedenle sağlıklı bir kilo ile gebeliğe başlamak bir anne adayının temel görevlerinden olmalıdır. Bilirsiniz, bizim inancımızda ve töremizde vebâl almanın sonu pek hayırla bitmez. Aman dikkat. Masum bebeklerin vebali ağır olur.

Sadece kadınlarda değil obez erkeklerde de kısırlık söz konusu olabilir. Buna başka bir yazımda değineceğim.

YUMURTA VE KOLESTEROL KORKUSU

Kıymetli okurlarım. Tavuğun altına bıraktığınızda 22-23 günde bir canlı oluşmasına yol açan yumurta yıllar boyu kan kolesterol düzeylerini arttırdığı ve kalp damar sistemi hastalıklarına yol açtığı gerekçesi ile yenilmedi veya korkularak yenildi. Yumurta, vitamin, antioksidan, mineral, yağ ve protein açısından son derece zengin bir besin kaynağıdır. Bu nedenle dünyanın birçok bölgesinde hem ulaşılması kolay olması hem de bu besleyici özelliklerinden dolayı bol miktarda tüketilmektedir.

Evet, yumurta diğer bir çok besin maddesinden daha fazla oranda kolesterol içermektedir. Ancak diğer taraftan da çok miktarda sağlıklı mikrobesinleri içinde barındırmaktadır. Bilimsel çalışmalar giderek yumurtanın sanıldığı gibi kalp damar sistemine zarar vermediğini göstermeye başlamıştır. Yine de zararlı olduğunu ifade eden bazı yazılar, derlemeler bu konuda şüpheleri tam olarak bertaraf edememiştir.

Son yıllarda yapılan bir çok çalışma kahvaltıda 2 yumurta yemenin kan kolesterol düzeylerini etkilemediğini göstermiştir. Şeker hastaları üzerinde yapılan son çalışmalardan bir tanesi ise haftada 12 yumurta yemenin kalp damar sistemi üzerine olumsuz bir etki göstermediğini hatta tam tersine olumlu etkilere sahip olabileceğini göstermiştir. 2020 yılında 50 ülkeden toplam 177 bin kişinin araştırıldığı bir çalışmaya göre haftada 7 yumurta ile haftada 1 yumurta alanlar karşılaştırılmış. Kalp damar sistemi üzerinde bir olumsuz etki saptanmamıştır. Kore’de yapılan bir yeni çalışmada ise günde 1 yumurta yemenin metabolik sendrom üzerinde olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir.

Kıymetli okurlarım. Yıllarca obez hastaları takip ettim. Doğallığına uygun olması koşulu ile ve hastalarımı sıkı takip ederek günde 2 yumurta almalarının hemen her hastamda çok olumlu sonuçlara neden olduğunu gördüm. Bunu gönül rahatlığı ile söylüyorum.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X