İngilizlerin ünlü gazetesi Independent’ta çıkan bir haber dehşet verici. İngiltere’de bulunan kamuya ait hastanelerin (NHS) başkanına göre obezite ve buna bağlı olarak gelişen hastalıkların sağlığa zararı ve maliyeti o kadar büyük ki, sigara için getirilen önlemlerin obezite için de uygulanması gereklidir deniliyor. Başkana göre ilk adım olarak hastanelerde şekerli ve büyük atıştırmalıkların satışları yasaklandı ki bunun tüm hastane kantinlerinde uygulanması için girişimler başlatılacak deniliyor.
Yüzlerce yıllık sosyo kültürel birikime sahip, ekonomik açıdan devleşmiş bir İngiltere bile bu işin ciddiyetini anladıysa bizler de bu konuda bir şeyler yapmak durumundayız. Bana gelen birçok anne ve baba obez olan çocuklarının durumunu anlattıkça, kendi tecrübe ve gözlemlerimi de bir araya getirince gidişatın ne derece tehlikeli olduğunu rahatlıkla görebiliyorum. Özellikle geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız ve gençlerimizin süratle beslenme ve egzersiz konularındaki hallerinin ciddi olarak ele alınması gerekiyor. Yoksa bu güzel ülkem hem ekonomik hem de sosyal olarak büyük yaralar alacak.
SAKATATLARI TÜKETMEK
Kıymetli okurlarım. Daha önceleri de birçok kez yazdım. Sakatatlar (iç organ etleri) bilinçli olarak ve sağlık koşullarına uygun olarak hazırlanıp tüketildiklerinde son derece sağlıklı gıdalardır. Özellikle kolesterol korkusu nedeni ile uzak durduğumuz bu gıdalar aslında bir çok vitamin, mineral yanında hatırı sayılır oranda sağlıklı mikro besin içermektedirler.
27 Nisan 2023 Tarihli bir makale bize en güncel bilgileri veriyor ve bunları sizlere aktarmak istiyorum. Birçok hayvan aslında kaslarından yararlanmak amacı ile yetiştirilmekte ve bu kaslar bize kasap etleri olarak sunulmaktadır. Oysa iç organ etleri özellikle B12 ve folik asit açısından son derece zengindir. Demir ve sağlıklı proteinleri de bol oranda içerirler. Daha da ayrıntılı yazacak olursak; 100 gram pişmiş dana karaciğerinde bakın neler var. 29 gram protein, Günlük ihtiyacın 20 katı kadar B12 vitamini, günlük ihtiyacın 15 katı bakır, günlük ihtiyacın 10 katı A vitamini, günlük ihtiyacın 2 katından fazla B2 vitamini, günlük ihtiyacımız kadar Niasin, günlük ihtiyacımızın yarısından fazla selenyum ve çinko, günlük ihtiyacımızın yarısına yakın demir içermektedir.
İç organ etlerinden sağlık deposu olarak ilk düşünülmesi gerekeni karaciğerdir. Bazı beslenme uzmanları buna doğanın multivitamini adını vermişlerdir. Bundan başka kalp pek de yenilebilir olarak bilinmese de lezzetli ve yağsız olması açısından önemlidir. Bunlardan başka dil, beyin, işkembe, testisler, uykuluk (timüs bezi ve pankreas kaynaklı), böbrekler ve bağırsaklar da hem lezzet hem de besleyicilik açısından önemlidirler.
Sakatatlar kas kaynaklı etlere göre ucuzdurlar. Yüksek protein içerikleri nedeni ile iştahı baskılayıcı etkilere sahiptirler. Bu yüksek düzeyde alınan protein metabolik hız artışına neden olarak da kilo vermeyi kolaylaştırabilir. Ayrıca kas kütlemizin gelişmesine de yardımcı olurlar. İnsan sağlığı için önemi bir çok çalışma ile kanıtlanmış olan kolin denilen maddeyi içerirler. Kolin vücudumuzda yapılamayan, dışarıdan almamız gereken bir moleküldür.
Gelelim kafaları karıştıran duruma. Bir çok çalışma artık kolesterolün bir öcü gibi görülmemesini söylerken statükocu yaklaşım halen yüksek kolesterolün kalp damar sistemi hastalıklarına yol açacağı yönünde. Sağlıklı beslenen, egzersizini yapan, stresten uzak duran kişiler genel olarak daha uzun ve sağlıklı yaşamaktadırlar. Kişisel gözlemlerime göre un ve şekeri çok aza indiren, kızartılmış yağlardan uzak duran kişilerde sakatatların son derece yararlı olacağı yönündedir. Çünkü tıbbi bilgi olarak siz dışarıdan besinlerle aldığınız kolesterol ile ancak belli bir miktar kolesterol artışına neden olabilirsiniz. Gerçekte vücüdun ihtiyacı olan kolesterolü büyük oranda karaciğeriniz yapmaktadır.