Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Ocak 2023 bilgileri

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. İçinde bulunduğumuz aya ait bazı merak edilen konuların cevaplarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Yararlı olmayı umar, sağlıklı günler dilerim.

1-İYİ BİR UYKU İÇİN MÜZİK: 18 Ocak 2023 tarihli bir makale bu konuda ilginç bilgiler veriyor. Bilindiği üzere uykuya dalmak için müzik dinlemek birçok kişinin uyguladığı metodlardandır. Bu uygulamanın yaygınlığına rağmen dinlenen müziklerin ne tür olduğuna dair belirgin bir çalışma bugüne kadar yapılmamıştır. Spotify adlı uygulama kullanılarak yaklaşık 1000 müzik parçası ile bir çalışma gerçekleştirilmiş. Çalışma, kişilerin hangi tür müzikler ile kolayca uykuya daldıklarını saptamak amacını taşımakta imiş. Bu uygulamanın 92 ülkede kullanıldığı bilinmekte ve her yaştaki insanın bu uygulamayı kullandığı bilinmekte. Müziklerin temposu, ses yüksekliği, enerji düzeyleri gibi bir takım veriler ile müzikler kümelendirilmiş. Sonuçta enstrümantal ve klasik müziğin en etkili uyku müziği olduğu sonucuna varılmış. Araştırma ABD, Kaliforniya, Menlo Park Psikiyatri kaynaklıdır.

2-UYKUSUZLUK İÇİN MAGNEZYUM YARARLIDIR: Magnezyum insan vücudundaki yüzlerce metabolik faaliyet için gerekli bir elementtir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar bu elementin bedeni ve zihnimizi sakinleştirerek uykuya dalışı kolaylaştırdığını göstermektedir. Bu elementin uykuya dalmayı kolaylaştırması melâtonin hormonu yapımında rolü olmasından da kaynaklanabilir. Bunun dışında magnezyum GABA adı verilen ve sakinleştirici etkileri olan sinir ileticisi maddesinin de yapımında rol oynar. Bugün bazı batılı ülkelerde kişilere doğal yolla uyku sağlamak için B grubu vitaminler, magnezyum ve melâtonin birlikte verilmektedir. ABD Geriatri Derneği’nin bir çalışmasında uykusuzluk yakınması olan kişilere 225 miligram magnezyum, 5 miligram melâtonin ve 11.25 miligram çinko birlikte verilmiş ve sonuçlar son derece iyi çıkmıştır.

3-SOĞUK HAVANIN TETİKLEDİĞİ AĞRILARDAN KORUNMA YOLLARI: Bu yollardan en önemlisi mutlaka hareket etmektir. Hareketsizlik eklemlerin kasılmasına ve sertleşmesine neden olur. Soğuk havanın daha da katlayacağı bu ağrılardan kaçınmak için günde en az 35 ile 45 dakika arasında egzersiz yapmak önemlidir. Bu egzersizler, kardiyo, esneme veya yürüyüşten oluşabilir. Ayrıca, egzersizin ardından, kasları, esneterek bir kez daha ısıtmak önerilir. Alışık olmayan kişiler başlangıçta 10 dakika kadar çok hafif bazı hareketler ile başlangıç yapmalıdır.

Bir diğer korunma yolu mümkün olduğunca su içmektir. Kişiden kişiye değişiklik gösterse de su ihtiyacı için sadece susamayı beklememeliyiz. Yaş ilerledikçe susama hissimiz köreleceği için su içmeyi bir disiplin haline getirmek gereklidir. Bu ağrılardan kurtulmanın bir diğer yolu da yeterli D vitamini düzeylerine sahip olmaktır. Kış aylarında D vitamini depolarımız çabuk tükenir ve eksik vitamin düzeyleri soğuğa karşı direncimizi azaltır, ağrılarımızın artmasına neden olur.

4-YÜKSEK TRİGLİSERİT DÜZEYLERİNİ DÜŞÜRMEK: Trigliserit bitki ve hayvansal yağların ana bileşenidir. Kanda devamlı yüksek seyretmesi kalp damarları başta olmak üzere bir çok damar sistemini olumsuz yönde etkilerler. Kanda kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürmek için kullanılan birçok ilaç vardır. Bu ilaçların bazılarında ise ciddi yan etkiler görülebilmektedir. 12 Ocak 2023 tarihli bir makale kandaki trigliseritleri düşürmek için nisbeten daha az yan etkiye sahip olan niacin adlı molekülün (B3 vitamini) kullanılabileceğini ve buna balık yağı eklenmesi ile etkinin daha da güçleneceğini belirtmektedir. Bu ilaç kombinasyonu eşzamanlı olarak kolesterol düzeylerinin de düşürülmesinde etkili olabilir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X