Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Şeker hastalarında görülen bacak ağrıları ve kas krampları

Köşe Yazısını Dinle

Şeker hastalığı sadece beslenme hatalarından değil, stres, uykusuzluk ve egzersiz yokluğu ile de kontrolsüz hale gelebilmektedir. Günümüzde çocuk sayılabilecek yaşlardaki bireylerde de görülmeye başlayan bu kronik hastalık ciddiye alınmadığında ömrümüzü noktalamaya yaklaşırken maalesef bizleri süründürerek hayattan kopartıyor.

Bacak ağrıları ve krampları genellikle şeker hastasında sinir harabiyetinin (nöropati) ardından gelir. Ağrı, yanma, uyuşma, karıncalaşma  genellikle var olan yakınmalardır. İlk belirtiler ortaya çıktığında hemen önlem almak çok önemlidir. Kan şeker düzeylerini kontrol altına alarak ve bazı ilaçlar kullanarak bu durum hafifletilebilmektedir. Aksi halde ilerleyen zamanlarda bacakların tamamı veya bir kısmının ameliyat ile alınabilmesine kadar olay devam eder. Hafif bacak ağrıları basit ağrı kesiciler ile azaltılabilir. ABD ilaç Dairesi FDA halen 2 ilacın diyabetik nöropatide kullanılmasına onay vermiştir. Aktif maddeleri duloksetin ve pregabalin olan bu ilaçlar kan şekerini belirli bir düzeyde tuttuğunuz zaman ve uygun yaşam tarzı değişiklikleri ile birlikte yararlı olmaktadırlar.

Son zamanlarda bilim insanları diyabetik nöropatik yakınmaları tedavi edebilmek içi D vitamini, B12 vitamini, alfa lipoik asit (ALA) ve asetil-L-larnitin gibi maddeleri mercek altına almışlardır. Asetil-L-karnitin vücutta yeni sinir hücre yapımını teşvik etmektedir. Kusma ve kan inceltici ilaçlar ile etkileşim gibi bazı durumlar kullanımını kısıtlayabilmektedir. B12 vitamini de sinir hücrelerinin tamirine yol açar. Burada çok gözden kaçan bir durum vardır. Şeker hastalarının kullandığı metformin adlı ilaç zamanla B12 düzeylerini düşürebilir. Bu nedenle sık olarak kullanılan metforminin bu etkisini iyi bilmek gereklidir (kaş yaparken göz çıkarmak deyiminde olduğu gibi). ALA ise son zamanlarda birçok hekim tarafından nöropatiyi tedavi etmek amacı ile kullanılmakta ve bazı çalışmalara göre de yararlı etkilerinin var olduğu bildirilmektedir.

Yukarıda anlatılanlara ek olarak bazı fizik tedavi metodları (elektriksel sitümülasyon, ışın tedavileri, bazı egzersizler) da yararlı olabilmektedir. Bunlara ilaveten doğru yatak seçimi ve yatış pozisyonu, kısa ve sık aralıklar ile yürüyüşler yapmak, kan akımını arttırmak için sabit bisiklet ile pedal çevirmek, sık aralıklar ile ılık ayak banyoları, ayak beşiği kullanımı (bed cradle for feet) da yararlı olabilmektedir. Hekim kontrolü altında olmak yukarıda anlatılanların her birisinden çok daha önemlidir.

MULTİVİTAMİNLER BEYİN FONKSİYONLARINI OLUMLU ETKİLİYOR

Bugüne kadar vitaminler hakkıda olumlu olumsuz birçok makale yazıldı. 25 Mayıs 2023 tarihli bir makale 3 yıllık çalışmanın sonuçlarını bizlere aktarıyor. Bu makaleye göre özellikle kalp damar hastalığından muzdarip olan yaşlı bireylerin günde 1 adet multivitamin alması ile hafıza foksiyonlarında ileri derecede iyileşmeler saptanmıştır. 60 yaşın üzerinde toplam 3500 kişinin incelendiği çalışma 3 yıl sürmüştür. Her yıl sonunda kişiler belirli birtakım hafıza değerlendirme metodları ile gözden geçirilmiş ve 3 yılın sonundaki verilere göre bu olumlu sonuca varılmıştır.

Bazı bilim insanlarına göre iyi ve sağlıklı beslenmek zaten beyin fonksiyonlarının idamesi için şarttır. Hiçbir zaman sağlıklı beslenmenin yerini herhangi bir multivitamin ile dolduramazsınız. Ancak beslenme konusunda yetersizlik varsa hiç olmazsa multivitaminler ile beyin fonksiyonları arasında bir köprü kurabilirsiniz deniliyor bu çalışmanın sonucunda.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X