Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Şeker hastalığı, sona ilk adım

Kıymetli okurlarım. Sayısını hatırlamadığım kadar çok tip 2 şeker hastası takip ettim. Genel olarak insülin salınımında veya işleyişinde bir sıkıntı vardır. Çoğu zaman nedeni hareketsizlik, obezite ve genetik yatkınlıktan kaynaklanmaktadır. Günümüzde aşikâr derece şeker hastalarının artması obezite ile paralellik göstermektedir. Bu hastalık hem kişiyi damarların ulaştığı her dokuda işleyiş bozukluğu yaratarak yıpratmakta, hem de kişiye ve ülkeye ekonomik maaliyet açısından belirgin yük getirmektedir. Bu nedenle dikkatlice ve geniş bir yelpazede ele alınarak bu hastalığı tedavi etmek gerekir.

Hasta ağzından tipik bir vaka örneği vereyim; 3-4 yıl önce açlık kan şekerim 95 lerde idi. Sigarayı bıraktım 12 kilo aldım. Akşam yemeğinden sonra televizyon karşısında çerez, meyve ve asitli içecekler almadan asla mutlu olamıyorum. Yemeklerden hemen sonra tatlı bir uyku basıyor. Gece 2-3 kez idara çıkmaya başladım. Gündüz bazı zamanlar görmem bulanıklaşıyor. Çevremdeki arkadaşlarım benzer durum bizlerde de oldu bir şekerine baktır dediler. Yeni yaptırdığım tetkiklerimde açlık kan şekerim 160-180 lere ulaşmış. Ne zaman bu oldu anlamadım. Kıymetli okurlarım işte bu sonun başlangıcıdır.

O kadar yalan yanlış bilgiler ile donatılıyoruz ki, yarım hekim candan yarım hoca dinden eder adeta cuk diye oturuyor. Kurum bağlayan soba boruları damarlarımıza kolesterolün yaptığı ile örneklendirildi. Trafikte kendi kendimize yarattığımız trafik canavarı gibi kolesterolü bir canavar haline getirdik. Oysa canavar bizlerdik. Bilimsel çalışmalar LDL’nin yani kötü kolesterol denilen kolesterolü içeren proteinin beyin için çok önemli olduğunu göstermiştir. LDL, kolesterol taşıyan mükemmel bir proteindir ancak oksidasyona uğradığında damarları adeta bombalar. LDL’yi oksidasyona uğratan en önemli olay ise glikasyondur, yani şeker ile reaksiyona girmesidir.  Siz LDL olun. Sokağa çıkma kısıtlamasında caddelerde yürümeniz ile normal zamanda kapalı çarşıda yürümeniz esnasında karşılaştığınız insanlar da şeker molekülü olsun. Hangisinde rahatsanız, LDL de öyledir. Bu nedenle şeker ile olan bağlantınızı ne kadar azaltırsanız başta beyniniz olmak üzere birçok organınızı tahrip olmaktan kurtarırsınız. Bu nedenle kanda şeker düzeyiniz artmaya başladığı an sonun başlangıcındasınız demektir.

Hekimler şeker düzeyinizin ne durumda olduğunu ara ara ölçmek amacı ile HbA1c adlı bir tetkiki isterler. Bu tetkik de aslında şeker ile bir proteinin birleşmesinden oluşan glikozillenmiş, yani şekerlenmiş bir proteindir. Bunun yüksek olması ne derece tehlikeli ise vücudumuzdaki diğer protein moleküllerinin de şeker ile reaksiyona girebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle HbA1c aslında vücudumuz için şeker düzeyini ölçmenin yanında adeta GBT (Emniyet tabiridir. Genel bilgi toplama) sorgulaması gibidir. HbA1c düzeyleri %4.4-%5.2 arasında olan kişiler ile %5.9-%9 arasında olanların beyin dokularındaki kayıpları karşılaştırıldığında 6 yıl içinde değerleri yüksek olanlarda beyin dokusu kaybı 2 kat olmaktadır.

İZNİK’TE BİR SU SAMURU

Öldüğünü duydum. İçim ezildi. Bu garip, oradaki bir dereyi mesken tutmuştu. Üzerindeki darp izleri (kırık diş ve tutmayan arka ayaklar) onun insanlar tarafından darp edilebileceğini düşündürmekte. İznik, Türk töresi ile yoğrulmuştur. Töremizde mazlumlar hep korunur. Bu nedenle böyle bir ihtimal yoktur diye düşünüyorum. Bizler bu dünyanın kiracılarıyız ve sadece bir kefen ile gidip geride kalan her şeyi mülkün asıl sahibine bırakacağız. Bu mülkün sahibi bu garibin de hesabını soracaktır. Hiç kuşkunuz olmasın.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X