Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Şeker hastalığına dair güncel bilgiler

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. 1975 yılına göre tüm dünyada obezite 3 kat artmıştır. Gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde bu oran daha fazladır. Obezite kronik bir hastalıktır ve sonunda birtakım istenmeyen durumlara yol açarak kişiyi süründürerek ölüme götürür. Bu istenmeyen durumların başında insülin direnci ve buna bağlı olarak gelişen şeker hastalığı gelir. O halde şeker hastalığı da obezite ile paralel olarak tüm dünyada artış göstermektedir. İşin güzel tarafı hem obezitenin hem de buna bağlı olarak gelişen şeker hastalığının önlenebilir ölüm nedenlerinden olmasıdır. Acınacak yanı ise kişilerin atın ölümü arpadan olsun mantığını halen terk edememiş olması veya obeziteyi sadece bir görünüm bozukluğu olarak algılayarak olayın ciddiyetini kavramamış olmalarıdır.

Şeker hastalığı ortaya çıktıktan sonra eğer gerekli önlemler alınmaz ise bir müddet sonra vücudun damar ve sinir sistemini tahrip eder. Damarların tahrip olması ilgili yerlere yeterli kan gidememesine neden olur. Bu kabaca tarlaya ektiğiniz fidelere yeterli su ve gübre vermemeniz durumunda o tarladan ne kadar verim alacağınız şeklinde düşünülebilir. Sinir dokusunun tahribinde ise o sinir liflerinin gittiği yerlerde fonksiyon bozuklukları, his kusurları ve ağrılar olur. Göz, böbrekler, ayaklar kan dolaşımı ve sinir dokusunun bozulmaya başlaması ile ilk etkilenen yerlerdendir.

Kontrolsüz bir şeker hastalığı sinirleri bozduğunda bu duruma diyabetik nöropati denilir. ABD, Maryland’da bulunan Ulusal Diyabet, Sindirim ve Böbrek Enstitüsü’ne (NIDDK) göre diyabetli vakaların % 70 kadarında diyabetik nöropati gelişmektedir. En yaygın görülen diyabetik nöropati şekli periferik nöropati dediğimiz şeklidir ve bacakları, ayakları, ayak parmaklarını ve elleri etkiler. Burada önemli olan nokta sanıldığından daha fazla oranda kişi diyabet olduğunu bilmeden yaşamakta ve nöropati belirtileri çıktığında bunu araştırmak için hekime gitmeye başlamaktadırlar.

Bu belirtiler şunlar olabilir:

1-Çatal kaşık tutarken ellerinize kramp girebilir. Tuttuğunuz eşyaları istemeden düşürebilirsiniz. Elektrik akımını andırır ani, şiddetli ağrılar yaşayabilirsiniz.

2-Denge kayıpları yaşayabilirsiniz. Titrek hareketlerle yürümek, yürürken denge kaybı yaşamak ve hatta düşmek mümkündür. Bu hastalarda ortopedik ayakkabılar çok yararlı olmaktadır. Koordinasyon kaybı diyabetik nöropatinin en yaygın görülen belirtilerindendir. Ayak bileği bölgesindeki kaslarda zayıflama ayak bileğini bu da yürüyüşünüzü etkiler. Ayaklardaki uyuşukluk da denge kaybına katkıda bulunur.

3-Ayak ağrıları ve ayak yaraları oluşabilir. His kaybı nedeni ile bunun neden olduğunu bilemeyebilirsiniz. Küçük içi su dolu kabarcıklardan derin yaralara, ülserlere kadar bu durum ilerleyebilir. Isıya karşı his kaybı olduğu için ayaklarınızı farketmeden yakabilir, haşlayabilirsiniz. Ayaklarda çekiç parmak denilen durum oluşabilir. Genellikle ayak baş parmağı ile küçük parmağı arasında kalan 3 parmakta oluşur. Kaslara giden sinirlerin tahribatı asıl nedendir.

4-Sıcak ve soğuk hissi şiddetli algılanabilir. Örneğin elleri soğuk birinin size dokunması sizde acı hissi uyandırabilir. Elleriniz ve ayaklarınız görünürde bir neden yokken aşırı sıcak veya soğuk olarak hissedilebilir.

5-Gece sıkıntıları. Diyabetik nöropatinin asıl etkileri geceleri hissedilir. O kadar canınız yanar ki çarşafınız bile size acı veriyor olabilir. Bu da kalitesiz bir uyku nedenidir. Kalitesiz uyku kalitesiz bir yaşam demektir.

Yapılacak ilk iş hekiminize başvurmaktır. Diyabet ile mücadeleyi takiben diğer önlemler hemen alkol ve tütünü kesmek ve vitamin veya mineral eksikliklerini araştırmaktır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X