Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Şekeri kontrol altına alan gıdalar

Bir çok şeker hastası farkında değildir. Oysa yiyeceklerimiz çoğu zamanlar ilaç etkisi gösterir. Yakın zaman kadar yapılan bir çok çalışma ve gözlem bazı gıdaların kan şekerinin kontrolünde, düşürülmesinde çok etkili olduğunu belirtmektedir. Bu gıdaların alınması mevcut tedavinizi daha etkin hale getirir ve ılımlı şekeri olan hastalarda şekerin tamamen düzelmesine de yol açabilir.

1-BROKOLİ: İçerisinde bulunan sülforafan adlı molekül kan şekerini düşüren izotiyosiyanat bileşiğidir. İnsan ve hayvan çalışmaları brokolinin insülin hassasiyetini arttırdığını ve şekerin oluşturduğu oksidatif stres hasarını azalttığını, kan şekerini düşürdüğünü göstermiştir. Çiğ veya buharda haşlanarak yenilmesi önerilir.

2-DENİZ ÜRÜNLERİ: Balık ve kabuklu deniz ürünleri içerdikleri protein, sağlıklı yağlar, vitamin ve mineraller ile kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olurlar. Özellikle bu konuda somon ve sardalye ön plana çıkmaktadır. İçerdikleri yağlar ile kan şekerini düşürürler. 68 fazla kilolu ve obez birey ile yapılan bir çalışmada 750 gram bu yağlı balıkları yiyenlerde, yağsız balık yiyenlere göre kan şekeri seviyeleri daha çok azalmıştır.

3-KABAK VE KABAK ÇEKİRDEĞİ: Meksika ve İran gibi ülkelerde geleneksel olarak kan şekerini düşürücü etkilerinden dolayı ilaç olarak kullanılmaktadırlar. Kabak polisakkarit açısından zengindir. Hem insan hem de hayvan çalışmalarında kabak özütlerinin kan şekerini düşürdüğü gösterilmiştir. Kavrulduğu zaman etkisinin azalıp azalmadığına dair çalışmalara ihtiyaç vardır. Ancak doğal hali ile tüketildiğinde kabak çekirdeğinin yemek sonrası kan şekerini %35 düzeyine kadar düşürdüğü çalışmalar ile gösterilmiştir.

4-BAMYA: İçerdiği polisakkaritler ve flavonoid antioksidan bileşikler ile kan şekerini düşürücü etkilere sahiptir. Ülkemizde de bazı yörelerde bamya tohumları yıllardır kan şekerini düşürmek amacı ile kullanılmaktadır. İçerisindeki Rhamnogalacturonan adlı polisakkarit güçlü bir antidiyabetik maddedir. İlave olarak bamyada bulunan izokersitrin ve quarsetin 3-0-gentiobiosid adlı maddeler de şeker düşürücü özelliğe sahiptir.

5-KETEN TOHUMU: Lif ve sağlıklı yağlar açısından zengindir ve bu yolla kan şekerini düşürmeye yarar. 8 haftalık bir çalışmada 30 gram keten tohumunu 200 gram yoğurt ile birlikte tüketen kişilerde HbA1c de önemli düşüşler görülmüştür.

6-FASULYE VE MERCİMEK: İçerdikleri magnezyum, lif ve proteinler ile kan şekerini düşürmeye yardımcı olurlar. Çözünür lif ve dirençli nişasta açısından da zengin oldukları için yavaş sindirilip yemek sonrası kan şekeri artışlarını önlerler. Örneğin saf pirinç tüketmek ile kan şekeri artarken, fasulye ilave edilmiş pirinç yenildiğinde yemek sonrası kan şekeri daha kontrollü hale gelebilmektedir. Geleneksel olarak fasulye ve mercimek tüketen topluluklarda tip 2 diyabet gelişme riski azalmaktadır.

7-TURŞU: İçerdiği probiyotik, vitamin, antioksidan ve lifler ile kan şekeri kontrolünde yararlı etkileri vardır. İnsülin duyarlılığını arttırırlar. Özellikle lahana turşusu çok etkilidir.

8-LAHANA: Süper gıda olarak da adlandırılmaktadır. İçerdiği lif, vitamin ve çok sayıda antioksidan bileşikler ile kan şekerini düşürür. 42 Japon erişkin ile yapılan bir çalışma, yemeklere lahana eklenmesi ile yemek sonrası kan şeker seviyelerinde anlamlı derecede düşme olduğunu göstermiştir. Bu etkiyi başta kersetin ve kaempherol adlı antioksidan bileşikler olmak üzere daha pek çok antioksidanın yaptığı bulunmuştur.

9-BERRY GRUBU MEYVELER: Daha önceleri de sık olarak yazdım. İçlerinde kan şekerini düşürücü çok sayıda antioksidan ve lifler bulunur. Yapılan bir çalışma yemekle birlikte 250 gram ahududu tüketildiğinde kan şekeri düzeylerinde anlamlı düşmeler olduğunu göstermiştir. Ayrıca çilek, yaban mersini, böğürtlen de benzer etkilere sahiptir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X