Kıymetli okurlarım. İnsan yaşamında sık rastlanılan bazı tıbbi rahatsızlıklar vardır ve genellikle doktora gidilmeden çaresine bakılmaya çalışılır. Oysa önemsenmeyen bu durumlar belki de ciddi bir hastalığın ön belirtileridir. Bugün sık rastlanılan bu tıbbi durumlardan bazılarını güncelleştirilmiş bilgiler ile sizlere aktaracağım.
1-KARINDA ŞİŞKİNLİK: Çok sık rastlanılan bir durumdur. Bağırsaklarda gaz sıkışması veya basıncın artması gibi bir his uyandırır. Buna bel çevresinin büyümesi de eşlik ettiği için görsel olarak da insanı rahatsız hissettirir. Genel olarak insanların %16-31 inde görülebilen bir durumdur. Neyse ki çoğunlukla basit önlemler ile bu yakınmalar giderilebilmektedir. Sık rastlanılan nedeni gaz üretmeye neden olan bir gıdanın yenilmesidir.
Oksijen, karbondioksit, metan ve nitrojen gibi gazlar hava yutarak veya bağırsaklarda gıdaların fermantasyonu yolu ile bağırsaklarda birikir. Kabızlık, şeker, alkoller, lifler, bağırsaklarda sıvı artışı, laktoz ve fruktoz intoleransı, bağırsakta yaşayan probiyotik mikroorganizmaların ekosistemindeki değişiklikleri, kısa zincirli ve çabuk emilebilen karbonhidratlar bağırsaklarda gaz oluşumunu arttırırlar. Bunun yanında kaygı bozuklukları, adet döngüleri, stresli durumlar, karın kaslarında ve diyaframdaki anormal durumlar, aşırı yağlı yiyecekler de şişkinlik hali yaratan nedenlerdendir.
Faydalı da olsa şişkinlik yaptığı bilinen bazı gıdalardan uzak durmak yararlı olabilir. Brokoli, lahana, karnabahar, kuru erik, elma, armut, şeftali, buğday, yulaf, fasulye, bezelye, mercimek bu konuda en iyi bilinenlerdir. Bu gıdaları yerken mümkün olduğunca bazı pişirme kurallarına uymak ve yerken acele etmeden yemek fayda sağlayabilir. Bunlardan başka tatlandırılmış sakızlar, fruktoz içeren gıdalar, gazlı içecekler de şişkinlik yapabilmektedir. Son derece yararlı olan ve D vitamini, protein, magnezyum, fosfor, çinko içeriği yüksek olan süt ürünleri laktoz intoleransı olanlarda şikinlik yapabilir. Eski, geleneksel peynirler ve yoğurt bu konuda sıkıntı vermeyen gıdalardır. Laktoz açısından fakirdirler.
Şişkinlik yakınmalarında deneme yanılma, günlük tutma ve nedeni bulma aşamalarından sonra gıdalarınıza probiyotikleri eklemek çok yararlı olabilmektedir. Yoğurt, lahana tuşusu, kefir, probiyotik destekleri bu konuda size yardımcı olabilir. Yaklaşık 3500 kişinin araştırıldığı bir çalışma en az 4 hafta kullanılan probiyotiklerin şişkinlik yakınlamalarını önemli derecede azalttığını göstermiştir.
2-DİYETE BAŞLAMADAN ÖNCE: Sağlıklı bir beslenme modelini seçip kilo vermek ve sonraki ömrünüzde sağlıklı yaşamak istediğinize karar verdiniz. Bu mükemmel bir başlangıçtır. Ancak burada en önemli sorun kilo vermeye başladıktan sonra veya fazla yağlarınızı tamamen erittikten sonra bu beslenme şeklinizin sürdürülür olup olmadığına baştan karar vermek zorunda olmanızdır. Bu nedenle gelmiş geçmiş bir çok ünlü ve kilo verdirici diyet belli bir zaman sonra sürdürülebilir özelliğini kaybetmektedir.
İnsan beslenme bilincine ulaştıktan sonra gerisi kolaydır. Uzun ve sağlıklı yaşama isteği ve bunu sürdürmek için vücuduna vermesi gerekenlerin farkındalığı kişinin uzun vadede en iyi beslenme tarzını bulmasına neden olur. Katkılı ve hızla emilen karbonhidratlı gıdalar ilk başta kaçınılması gerekenlerdir. Transa yağ içeren gıdaları da beslenmesinden çıkartan kişi uzun dönemde kesinlikle başarılı olacaktır. O zaman temel hedef uzun ve sağlıklı yaşamak için yenilmesi gereken gıdaları içeren bir beslenme şeklidir. Çok gariptir ki günümüzde o kadar farklı diyetler olmasına rağmen bunu hiç kalori, vitamin, mineral, mikrobesin, diyet listeleri nedir bilmeden atalarımız uygulamışlardır. Sonuçları da hem atalarımıza hem de günümüzdeki insanların sağlığına ve fizik görünümlerine baktığınızda gün gibi ortadadır.
İşaret parmağınla karşı tarafı suçlarken dikkat et, diğer üç parmağın da seni göstermektedir (İngiliz Atasözü).