Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Sizde bu belirtiler varsa böbreklerinize dikkat!

Sık sık idrara çıkıyorsanız: Normal su tüketen bir kişi günde ortalama 5-6 kez idrara çıkar. Gece genellikle çıkmaz (normalin üzerinde su tüketmiyorsa). Eğer sık sık idrara çıkıyorsanız, özelikle gece devam ediyorsa (idrar söktürücü ilaçlar ve bu özelliği taşıyan yiyecek-içecek almıyorsanız).

Ödeminiz varsa: Başta göz kapaklarınız ve ayak bilekleriniz olmak üzere vücudunuzda ödem varsa veya oluşuyorsa.

Geçmeyen bulantı, kusma ve halsizlik şikâyetinde mustaripseniz: Genellikle ilerlemiş böbrek yetmezliğinde sıklıkla ortaya çıkar. İlaçlara zor cevap verir veya vermez. Böyle bir tablo ile karşı karşıya iseniz.

Dirençli tansiyon yüksekliğiniz varsa: Tansiyon dünyada sık görülen bir hastalıkdır. Özelikle genetik özellik taşıyanlarda ve yaşlılarda daha fazla bulunur. Böbrek yetmezliğine neden olan diyabetten sonra ikinci sebeptir. Bu nedenle birden fazla  ilaçlara bağımlı veya ilaçlara zor cevap veren tansiyonunuz varsa.

Şekeriniz sık sık düşüyorsa: Diyabet hastası olup yıllarca ilaç kullanan hastalarda, şeker tedavi altında ve düzenli seyrediyorken son zamanlarda aynı tedaviyle şekerin tehlikeli düzeye düştüğü görülür (hatta bazı hastalar ilacı bırakıp  iyileşiyorum moduna girerler). Çünkü insülin böbrekte parçalanır ve etkisiz hale gelir. Böbrek yetmezliğinde insülin parçalanmaz kanda birikir ve şekeriniz düşer. Eğer şekeriniz ilaçla düşüyorsa ve ilaçsız normal seyrediyorsa.

Son zamanlarda gelişen ağız kokunuz varsa: Böbrek yetmezliğinde biriken üre ve benzer artık maddeler ağız kokusu yapar.

Cildiniz koyulaşıyor ve toprak rengini alıyorsa: Böbrek yetmezliğinde atılması gereken fazla veya atık maddelerin deride birikmesi sonucu oluşur.

Kansızlığınız varsa: Kansızlık genellikle sık görülen bir hastalıktır. Çoğunlukla demir eksikliği sonucu oluşur. Menstürasyon dönemindeki genç bayanlarda ve gelişme çağındaki çocuklarda daha sıktır. Demir eksikliği, kanama, vitamin gibi kan yapıcı eksikliğiniz yoksa ve buna rağmen kansızlığınız varsa.

Geçmeyen bir cilt kaşıntınız başlamışsa: Vücuttan atılması gereken üre, kreatin, fazla fosfor böbrek yetmezliğinde birikir, buna bağlı paratiroid hormonu yükselir ve bu mekanizma  kaşıntıya neden olur.  

İştahsızlığınız varsa: Birçok hastalıkta ortaya çıkar. Böbrek yetmezliğinin en önemli belirtilerindendir. Bu nedenle eğer nedeni belli olmayan iştahsızlığınız varsa.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X