Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Temmuz 2021’in merak edilen konuları

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. Dostlarımdan, hastalarımdan gelen ve cevapları çok merak edilen soruları sizlere en son bilimsel gelişmelere dayanarak  ara ara yazıyorum. Çoğu yerde bulamayacağınızı düşündüğüm bu cevapların sizlere yararlı olmasını diliyorum.

1-DOĞAL YOLLAR İLE İNSÜLİN DİRENCİNİ YENEBİLİR MİYİM?:  Bu konu ile ilgili bugüne kadar çok sayıda makale yazdım, Olay TV’de sağlık ile ilgili programlarda bilgiler verdim. İnsülin direnci büyük bir baş belâsı. 22 Haziran 2021 Tarihli bir makaleye göre doğal yollar ile insülin duyarlılığını arttırarak direnci düşürebilirsiniz. Bunların çoğunu sizler zaten biliyorsunuz. Daha kaliteli bir uyku, daha çok hareket, daha az stres, daha az karbonhidrat bunların başlıcaları. Diğer az bilinenler ise şunlar:

a)Bol miktarda suda erime özelliği olan lifleri tüketmek. Yiyecekler ile aldığımız lifler suda çözünen veya çözünemeyen liflerdir. Suda çözünemeyenler genellikle kitle etkisi göstererek dışkının bağırsaklarda kolay hareket etmesine yol açarlar. Çözünür lifler ise iştahı azaltarak insülinin etkinliğini arttırıcı özellikler taşırlar. Portakal, keten tohumu, yulaf, baklagiller, yeşil yapraklılar, brüksel lahanası bu gibi lifli gıdalara örnektir. Bunların diğer yararlı bir özelliği de bağırsaklarımızdaki dost mikroorganizmaların sayısını arttırmalarıdır.

b)Antioksidan özellikleri fazla olan meyve (berry grupları) ve sebzeleri (ıspanak, havuç, brokoli, sarımsak, lahana, bezelye, pazı, kuşkonmaz, lahana başlıcalarıdır) bol tüketmek. Elma sirkesi ve yeşil çay da çok yararlıdır.

c)Baharatları asla sofralardan eksik etmememelidir.

2-FAZLA SU İÇMEK GERÇEKTEN KİLO VERDİRİYOR MU?: Bu yıllarca bilinen bir gerçek. 2013 Yılı’nda ABD’nin en saygın beslenme dergilerinden birisinde bu konuda yıllarca yapılan çalışmalar derlenerek şu sonuca varılmış. Su içmek, istirahat anında harcadığımız kalorileri daha da arttırmakta. Obez çocukların özellikle yeterli su içmelerinin ardından yaklaşık istirahat kalorilerinin % 30 kadar daha fazlasını 1 saat boyunca harcadıkları tesbit edilmiştir. Erişkinlerde günde 1 litre ve üzeri su içmek yılda en az diğer etkenlerden bağımsız olarak 2 kilogramdan fazla yağdan kaybettiriyor.

3-ŞEKER HASTALIĞINA BAĞLI SİNİR HASARI GERİ DÖNEBİLİYOR MU?: Şeker hastalığının sinir dokusuna verdiği zarara diyabetik nöropati deniliyor. Bunun periferik (kollar, bacaklar, eller, parmaklar tutulur), proksimal (üst bacaklar ve özellikle kalça tutulur), otonomik (sindirim sistemi, üriner ve genital sistemler ile terleme gibi fonksiyonları yürüten sinir sistemleri tutulur) ve fokal (aniden bir organda oluşan kuvvet kaybı ve hareket azlığı) denilen tipleri vardır. Diyabetli kişilerin ortalama % 70 inin hayatlarının bir döneminde nöropati yaşadıkları biliniyor.

Diyabetik nöropati ne yazık ki geri dönüşümsüzdür. Ancak bir takım ilaçlar ve metodlar ile bunun ilerlemesini durdurmak ve fonksiyonların bir miktar toparlanmasını sağlamak mümkün olabilmektedir.

4-D VİTAMİNİ KALÇA KİREÇLENMESİ AĞRISINA İYİ GELİR Mİ?: Yakın zamanda yapılan geniş katılımlı bir çalışmaya göre özellikle 50 yaşın üzerinde kalça eklemi kireçlenmesine bağlı ağrılar çeken kişilerde D vitamini takviyelerinin ağrıları belirgin şekilde azalttığı bulundu. Artık vitamin değil bir hormon olarak tanımlanan bu molekül her yerde karşımıza çıkmaktadır. Ancak unutulmasın ki bu vitaminin eksikliği onun bunun tarifi ile değil, mutlaka hekim kontrolü ile tamamlanmalıdır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X