Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Yormak ya da yormamak

Kıymetli okurlarım. Uzun ve sağlıklı yaşayan insanların dört ana özelliklerini sizlere daha önceleri yazmıştım. Hangi yaşta olursanız olun iyi bir kas kuvvetiniz olmalı, insülin seviyeniz makul sınırlarda olmalı, stres ile mücadele yeteneğiniz olmalı ve şükran duygusuna sahip olmalısınız.

Obezitenin en önemli nedenlerinden birisi hareket eksikliğidir. Buna diyecek bir sözümüz yok. Ancak hareketsizlik sadece obezite sebebi değildir. Kaslarımızın da vücudumuzun önemli bir parçası olduğu unutulmamalıdır. Kaslarını belli kurallar doğrultusunda çalıştıran insanlarda kalp ve kan dolaşımı, akciğer , kemik ve eklem, sinir sistemi, karaciğer ve hatta ruh sağlığı maksimum düzeylere ulaşır. Kişinin ömrü uzar. Ayrıca kasları çalışmayan kişilerde selülit denilen durumlar, duruş, görünüş bozukluklarının olması da kaçınılmazdır.

Ünlü egzersiz bilimcisi Arthur De Vany’ye göre insan türünün bugünlere gelmesinde en büyük etkenlerden birisi de (garip gelse de) kendisini fazla yormamış olmasıdır. Taş devri insanı zaten aktif idi. Ancak bu aktiflik 24 saat boyunca hiç devamlı olmadı. Doyduğu zaman aktivitesi azaldı ve acıktığında ara ara hafif ara ara ise çok aktif oldu. Avını sessizce aradı, bulduğu an ise tüm gücü ile saldırdı. Taş devrindeki atalarımızın gerçekleştirdikleri bu hareket şekli günümüzde yaptığımız bazı aktiviteleri çağrıştırıyor. Basketbol gibi, yürüyüş yaparken ara ara hızlanıp sonra normal tempoya dönmek gibi aktiviteler buna çok güzel örneklerdir. Ama unutulmamalıdır ki günümüzdeki gibi saatlerce tv, bilgisayar ve diğer ekranlar karşısında vakit geçirmediler. Bizler ise çocuk, genç, yaşlı demeden atalarımızın bu yaşam tarzına günümüzü uyarlayamadık ve acılarını çok dramatik bir şekilde yaşıyoruz.

Egzersiz ile ilgili birkaç önemli nokta aktarayım. Kadınlar erkeklere göre ağırlık çalışmasını daha fazla tercih etmesi gereken gruptur. Çünkü kasları daha azdır. Kemik erimesine yakalanmamak için kaslarını güçlendirip kas kütlesini artırmalıdırlar. Vücutlarımız egzersiz bittikten sonra da yağ yakımına devam eder. Bu nedenle egzersizden hemen önce ve hemen sonra bir şey yememek yararlıdır. Aksi halde yağ yakım süreci durmaktadır. Önemli olan nokta şudur: Spor yaptıktan sonra 1 saat yememek daha iyi yağ yakımına ve daha fazla hormonal iyileşmeye neden olmaktadır. Spor yapmak obezite geninin yeni yağ hücresi yapmak için emir vermesini durdurur. Bu kabaca egzersizden sonra 3 saat daha devam etmektedir.

M.Zitzmann 2009 tarihli bir araştırmasında şöyle diyor: Kaslarını çalıştırmayan, pizza, şekerli içecekler, bira, hamur işleri, patates kızartmaları, gazlı içecekler gibi gıdalar ile beslenen erkeklerde testesteron yapım hızı azalır. Bu azalmaya karşın diğer taraftan artan östrojen hormonu bu kişilerde kadınsı görünüme neden olabilir.

Tekerleği icat eden, atları taşıma işinde kullanmaya başlayan insanoğlu hareketi pek de sevmediğini göstermesine rağmen yine de boş durmadı. Yıllarca kaslarını çalıştırdı. Ama bugünlerde olay çok farklı. Artık oturduğumuz yerden kalkmaz olduk. Kaslarımız çalışmadıkça bizi erken öldüren kronik hastalıklar kapımızda. İşte mesele bu, yormak ya da yormamak, olmak ya da olmamak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X