Altan Kutucu
Altan Kutucu

2018 Kural değişiklikleri…

FIBA resmi basketbol kurallarına değişiklik getirecek düzenlemeyi onayladı. Basketbolu daha spektaküler, daha akıcı bir hâle getirmesi öngörülen değişiklikler, FIBA, NBA ve NCAA’den uzmanların bir araya geldiği tavsiye ekibi 32 öneriyi inceledi ve bunların 14’ü kabul edildi. Yeni sezonda uygulanacak olan ve son hazırlık turnuvalarında uygulanan değişikliklerden  bazıları şöyle.                                                                                                                                      

Yeni kural: Eğer bir teknik faul çalınırsa tek serbest atış kullanılacak. Serbest atıştan sonra oyuna kaldığı yer ve süreden  faul öncesi topa sahip olan takım başlayacak. (önceden oyuna atış yapan takım başlıyordu). Değişiklik sebebi: Bir teknik faul çalındıktan sonra çifte ceza durumunu önlemek için ve topa sahip olan ve olmayan takım arasında dengeyi sağlamak.

Yeni kural: Oyun saati 4. çeyrekte ya da her uzatmada 2:00 dakikayı gösterdiğinde ve topun oyuna sokulma durumu olduğunda; bir savunma oyuncusu topun oyuna sokulmasını engellemek için vücudunun bir bölümünü sınır çizgisi üzerine taşırsa; bu bir ihlaldir ve teknik faul verilecektir.

Yeni kural: Karşılıklı faul, iki rakip oyuncunun yaklaşık olarak aynı zamanda birbirlerine karşı yaptıkları faullere verilen isimdir. İki faulü karşılıklı faul olarak görmek için aşağıdaki şu koşullar gereklidir: Her iki faul de oyuncu faulleri olacak, her iki faulde de fiziksel temas olacak, her iki faul de birbirine faul yapan iki rakip arasında olacak, her iki faulün cezası da aynı olacak. Değişikliğin sebebi: İki rakip birbirlerine yaklaşık olarak aynı zamanda faul yaptıklarındaki durumda kural prensiplerini basitleştirmek.

Yeni Kural: Takımın bench bölgesini terk eden benchtekilerin sayısından bağımsız olarak koça tek bir teknik faul (B) çalınır. Bench bölgesini terk ettikten sonra bir kavgaya karışan staf ve oyuncular ilgili maddeler uyarınca ihraç edilir. (Kavgayı ayırmaya çalışanlar hariç). Değişikliğin sebebi: Saha içindeki bir münakaşa esnasında bench bölgesini terk eden bench üyelerini cezalandırmak.

Yeni kural: Canlı bir top çemberle arkalık arasına sıkıştığında: Şut atan takım topu oyuna sokma hakkına sahipse şut saati 14 saniyeye, rakip takım topu oyuna sokma hakkına sahipse şut saati 24 saniyeye getirilecek.

Yeni kural: Sportmenlik dışı faul ve ihraç gerektiren faul sonrası top rakip yarı sahadan oyuna sokulur. Değişikliğin sebebi: Oyunu hızlandırmak, skor hacmini artırmak. Orta çizgiden topun oyuna sokulması durumundaki karmaşık durumları ortadan kaldırmak.

Önerilen yeni kural: Maçın son iki dakikasında; topun inişe geçtiği durumda bir temas varsa veya bir sayı ihlali çalındıysa. Maçın herhangi bir dakikasında; girmeyen bir şutta iki veya üç atış için faul çalındıktan sonra. Kişisel, sportmenlik dışı veya ihraç gerektiren bir faulün tekrar izlenmesi. Değişikliğin sebebi: Anında izlemeye tekrar izlenebilecek 3 durum daha eklemek.

Tadil edilen kural: Oyun bir hakem tarafından faul veya topa sahip olan takım tarafından işlenen bir ihlal durumunda ne zaman durdurulsa şut saati yeniden başlayacak. Bu tip durumlarda top, daha önce topa sahip olan rakip takıma verilecek. Böylece; eğer top oyuna takımın kendi yarı sahasından sokuluyorsa süre 24 saniye olacak. Top oyuna rakip yarı sahadan sokuluyorsa süre 14 saniye olacak. Son çeyrekte ve uzatma bölümünde topa kendi yarı sahasında sahip olan bir takım tarafından mola alınmasını takiben maç saati 2 dakika ve altına düştüyse, o takımın koçu topu rakip yarı sahadan mı yoksa kendi yarı sahasından mı oyuna sokacaklarına karar verme hakkına sahip olacak. Değişikliğin sebebi: Bir takım rakip yarı sahadayken şut için sahip olduğunu zamanı azaltmak…

Haftaya görüşmek üzere.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X