Kim ne derse desin… Türkiye koronavirüs mücadelesinde, dünya devi ya da Avrupa’nın önderi görülen ülkelere göre önemli bir başarı elde etti.
Elbette…
Salgın süreci sonuçlanmadı, ama siyasal, sosyal ve ekonomik günlük yaşamın daha fazla etkilenmemesi için normalleşme takvimi adım adım devreye girdi.
Bu kapsamda…
Geride kalan zor günlerin ardından, topluma yansıyan ekonomik hasarı en aza indirmek için destek paketleri açıklanırken, konu siyasetin de önemli gündem maddesi olarak yansıyor.
Nitekim…
Cumhur İttifakı ortağı olarak MHP salgının etkilerinin belirlenmesi için hemen harekete geçti bile.
İlk adım da…
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, pandemi sürecinde yaşananların ve sonrasında ortaya çıkan “sosyal, siyasal ve ekonomik manzaranın tespiti” talimatının genelgeye dönüştürülüp MHP teşkilatlarına gönderilmesiyle atıldı.
Gelinen noktada…
Bahçeli’nin önemsediği bazı iller olduğu biliniyor. İşte o iller arasında Bursa da yer alıyor. O nedenle, Bahçeli’nin istediği durum tespiti raporunu MHP İl Başkanı Cihangir Kalkancı ile konuştuk.
“Sayın Genel Başkanımızın talimatları doğrultusunda biz de MHP Bursa İl Teşkilatı olarak hemen sahaya çıkıyoruz. Arkadaşlarımız 17 ilçemizi kapsayan ziyaret programı hazırladılar.”
Yapılacak çalışma şu:
“Genelgeye göre bizden ilçe ilçe, mahalle mahalle, sokak sokak durum tespiti yapmamız isteniyor. Salgının etkin olduğu dönemde sosyal, siyasal ve ekonomik tabloyu nasıl etkilediğini belirleyeceğiz. Bunu da rapor haline dönüştürüp 30 gün içinde Genel Merkezimize göndereceğiz.”
Şunun da altını çizdi:
“Raporumuzda, yaşanan etkilerin giderilebilmesi için nerelere ne tür katkılar yapılabileceğine ilişkin gözlemlerimizi ve önerilerimiz de yer alacak. Çok kapsamlı ve ayrıntılı bir rapor hazırlayacağız.”
Şunu da ekledi:
“Sayın Genel Başkanımızın talimatıyla teşkilatlara gönderilen genelgede bazı öneriler de var. Örneğin, saha çalışmalarıyla siyasi temas ve faaliyetler sırasında mümkün mertebe kısıtlı sayıda bir araya gelinmesi isteniyor. Salgın henüz tam anlamıyla geçmediği için kontrollü çalışma yapacağız.”
Bahçeli’den kararlılık: Fitneye fesada izin yok!
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, teşkilatlara gönderdiği genelgede koronavirüs salgınına ilişkin değerlendirmeler yapıp uyarıda bulunuyor:
“Aziz milletimizin takdir ve teveccühünü kazanmanın yolu birlik ve beraberliktir. Bunu bozacak, sekteye uğratacak, sorgulatacak, zayıflatacak hiçbir girişime, fitne/fesada izin verilmeyecektir.”
Mesajı şu:
“Büyük Türk milleti Kovid-19 musibetini azmiyle, inancıyla, imanıyla, diri umuduyla etkisiz hale getirdi. Gelecek daha muazzez ve muteber olacak.”
Gelecek Partisi sahaya çıktı: Bu ay içinde 7 ilçeye atama yapılacak
Gerçi… Koronavirüsün hep günlük yaşama ve ekonomiye etkisi konuşuluyor, ama siyasete de çok etkisi oldu.
Nitekim…
Siyasi partiler bulaşma riski nedeniyle faaliyetlerini askıya alırken, salgına teşkilatlanma aşamasında yakalanan partiler var.
Örneğin…
Ahmet Davutoğlu liderliğindeki Gelecek Partisi il yönetimini atayıp ilçelerde teşkilatlanma aşamasına geçecekken salgın ortaya çıktı.
Son durumu…
Gelecek Partisi İl Başkanı Alpaslan Yıldız şöyle açıkladı:
“Salgın başladığında hazırlıklarımızı tamamlamış, ilçelerde teşkilatlanma aşamasındaydık. Şimdi normalleşmeyle birlikte sahaya çıkıyoruz.”
Ardından…
“Önceliği küçük ilçelere verip merkezdeki büyük ilçeleri sona bırakacağız” dedi ve şu bilgiyi verdi:
“Dağ ilçeleri Keles, Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık ile Yenişehir, İznik, Mustafakemalpaşa’da bu ay içinde ilçe teşkilatlarımızı kurmayı planlıyoruz. Bu 7 ilçeye Orhangazi ve Gemlik de eklenebilir.”
Stratejik teşkilatlanma ve kongre programı
Siyasi Partiler Yasası’na göre, 41 ilde teşkilatlanıp kongrelerini yapan partiler seçime girebiliyor. İllerde de ilçelerin üçte birinde teşkilat kurup kongrelerini yapmış olmaları zorunluluğu var.
Gelecek Partisi 41 il arasındaki Bursa’da yasanın zorunlu kıldığı 6 yerine 7 ilçede teşkilatlanıp kongrelerini yapmayı planlıyor.
O bakımdan…
Bu ay içinde yönetimleri atanacak ilçeler kuruluş kongrelerini de bu ay sonu yapacaklar. Temmuzda il kongresi, ağustosta ise büyük kongre gündemde.
Millet Bahçesi, kentin merkezinde çok değerli bir ‘yeşil bölge’ oldu
Talimatı… “Atatürk Stadyumu’nu yıkıp Millet Bahçesi yapın” diyerek bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vermişti. Hatta, 2018 genel seçimi öncesi Bursa mitingini de burada yapmıştı.
Projeyle…
Kültürpark’ın yanında Millet Bahçesi’yle çok değerli bir yeşil bölge kazanıldı.
Açılışı…
Ankara’dan videokonferansla Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetti. Bursa’da makas Vali Yakup Canbolat’ın elindeydi. Yanında TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu vardı.
Bursa milletvekillerinin de katıldığı açılışta “Burası kentin anılarının olduğu değerli bir yer” diye başlayan Vali Canbolat bilgiler aktardı.
O anda…
Cumhurbaşkanı’nın “Belediye Başkanımız yok mu?” diye sorduğu duyuldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş mikrofonu eline aldığında bu kez, “Buraya sen ne yaptın?” diye ikinci soru geldi.
Başkan Aktaş da projeyi Büyükşehir olarak hazırlayıp bakanlığa verdiklerini söyledi.
Aktaş, açılış sonrası da İçişleri eski Bakanı Efkan Ala’ya kente değer katan Millet Bahçesi’ni gezdirdi.
Şeker Fabrikası’nda Bursa buluşması
Mücahit Alkan’ın çocukluğu Gürsu’nun Yenidoğan Mahallesi’nde geçti, İlk görev yeri Bursagaz’dı, sonra Ankara’ya gitti. 2014’te Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı oldu, ama kısa süre sonra Enerji Bakanlığı’na döndü.
Geçen yıl AK Parti’den Yıldırım Aday Adayı oldu, seçim sonrası da Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü görevini üstlendi.
Dün de…
AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’in Etimesgut’taki şeker fabrikasında ziyaretiyle Bursa buluşması ortaya çıktı.