Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Şubat 2023 bilgileri

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. Her zaman olduğu gibi yararlı olduğuna inandığım, merak edilen, güncel ve yurt dışı kaynaklı bazı makaleleri sizler için derledim. Konuların ilginizi çekeceğini umar, sağlıklı günler dilerim.

1-FAYDALARI ÇOK AZ BİLİNEN ELEMENT, MOLİBDEN: Molibden tıpkı demir, magnezyum gibi vücutta çok önemli işler gören bir elementtir. Toprakta bulunan bu element kendisini içeren bitkileri ve bu bitkileri tüketen hayvanları diyetinize kattığınızda vücudunuza girer. En zengin kaynakları karaciğer, böbrek ve diğer organ etleri yani sakatatlar, bitkisel kaynak olarak da fasulye, mercimek başta olmak üzere bakliyatlar ve tam tahıllardır. Daha nadir olarak da yeşil yapraklı bitkilerde ve etlerde bulunur. Vücudumuzda çok büyük bir oranda bulunması gerekmediği için genellikle eksikliğine rastlanılmaz. Bu nedenle bazı özel durumlar haricinde eksikliğine rastlanılmaz ve dolayısı ile de takviyeler halinde alınmasına gerek duyulmaz.

Vücudumuzda fazla olarak bulunduğunda idrarla dışarı atılabilen molibden başlıca 4 ana metabolik işleyişte rol olan enzimlerin (proteinlerin) iş görmebilmesi için olmazsa olmaz bir maddedir. Vücutta toksik olan sülfitlerin atılımı, alkol ve kanser ilaçlarının karaciğerde çabucak parçalanarak toksik etkilerinin önlenmesi, işe yaramayan genetik moleküllerin parçalanarak atılması gibi genellikle vücudu korumaya yönelik metabolik olaylarda rol oynar. Burada en önemli görev vücutta oluşan sülfit denilen tehlikeli maddelerin atılmasıdır ki bazı gıdalar yolu ile de (gıdalara koruyucu olarak eklenebilirler) biz bu sülfitleri vücutlarımıza alabilmekteyiz. Sülfitler vücutta biriktiklerinde ishaller, cilt problemleri ve hatta ciddi allerjik durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Toprak molibden açısından zengin ise buradan gelen bitkiler veya bu bitkiler ile beslenen hayvanların etleri de molibdeni yeterince içerir. Ancak bazı ülkelerin bazı bölgelerinde toprak molibden açısından fakirdir. Örneğin Çin’de bir bölgede yemek borusu kanserleri ABD’dekilerden 100 kat fazla saptanmış ve yapılan araştırmalarda buradaki topraklarda molibdenin çok az bulunduğu görülmüştür. Ayrıca Kuzey İran ve Güney Afrika’da yemek borusu kanserlerinin sık olduğu yerlerde de molibden toprakta çok azdır. Bebeklerde nadir de olsa eksikliğine rastlanılabilir. İdrarla atılsa da çok fazla alımı gut benzeri durumlara ve beyin fonknsiyonlarında bozulmalara neden olabilir.

2-KAFEİN BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMAK: 16 Şubat 2023 Tarihli bir makaleye göre dünyadaki insanların % 75 kadarının kahve içtikleri bildirilmektedir. Kafeini çok yüksek dozlarda alan, adeta bunun bağımlısı olan kişiler bundan yoksun kaldıklarında veya bunu bırakmak istediklerinde genel olarak mide rahatsızlıkları, sinirlilik, baş ağrıları ve yorgunluk başta olmak üzere bir takım sıkıntılar yaşarlar. Avustralya Sidney Üniversitesi Bilim İnsanları kafeinsiz kahvenin kafeinin bırakılması ile oluşan semptomları ciddi oranda azalttığını buldular. Kişiler içtikleri kahvede kafein olmadığını bildikleri halde bu yan etkileri çok az yaşadılar (psikolojik etki değil).

3-PANCAR SUYU KASLARI GELİŞTİRİYOR: 30 Ocak 2023 Tarihli bir makale bunu anlatıyor. Pancar suyu, roka ve ıspanak nitrat açısından çok zengindir. Vücut bu nitratları hemen nitrik okside çevirir. Nitrik oksit hem kaslardaki damarlar ile buralara giden kan akımını arttırır hem de kas kuvvetiinin nitratı yeterince almayanlara göre % 7 daha arttırır.

Çalışma ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü ve Birleşik Krallık Exeter Üniversitesi araştırıcıları tarafından yapılmıştır

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X