Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Tip 3 diyabet (şeker)

Bugüne kadar pek çoğumuz şeker hastalığının çocuklukta başlayan (Tip 1), erişkin yaşta başlayan (Tip 2) ve gebelikte ortaya çıkabilen tipleri olduğunu biliriz. Sınıflamalar değişebilmekle birlikte 2005 yılından sonra kimi bilimsel çevreler tip 3 diyabeti de tanımlamıştır. Son verilere göre dünyada yaklaşık 300 milyon diyabetli kişi var ve bunların % 90 kadarı beslenme bozuklukları sonucu gelişen şeker hastalığına sahip. 2030 yılında besleme ve yaşam tarzının değişmemesi, bu sayının 600-700 milyona çıkabileceğini düşündürmektedir.
Obezitenin salgın gibi artışı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de diyabet vakalarının artmasına yol açtı. Daha önceki yazılarımda, Olay TV ekranlarında obezitenin zamanla insülin direncine yol açtığını ve bunun sonucunda da şeker hastalığı geliştiğini çok kereler belirtmiştim. Obez iseniz ve önlemini almıyorsanız bir gün şeker kavşağına gelecek ve kırmızı ışıkta bekleyeceksiniz, ta ki yanarsa eğer, yeşil yanana kadar…
65 yaşından sonra 10 kişiden hemen hemen 1 kişide alzheimer denilen ve sıklığı giderek artan bunama ve vücut katılaşması ile karakterize bir hastalık görülmektedir. Birtakım belirtilerinin başlamasından 15 yıl kadar sonra hastalık artık net olarak karşımıza çıkmaktadır. Genç yaşlarda ufak ufak başlayan belirtiler (Minimal Kognitif Bozukluklar, MCI denilen durum) tanı koydurabilir ve bu vakalar koruyucu bir tedavi ile daha şanslı hale getirilebilirler. İlk belirtiler unutkanlık şeklinde başlar ve yapılan bazı dikkat ve hafıza testleri yanında bazı tetkikler ile tanı konulabilir. Diyabetli kişilerde alzheimer hastalığının yüksek oranda bulunması sebebi ile bazı bilimsel çevreler bu hastalığa Tip 3 diyabet demektedirler. Bilim insanları alzheimer hastalarında beyinde belirli bölgelerde glikozun işleme girmesinde problemler olduğunu bulmuşlardır. Bu nedenle insülin direnci tanısı konulan kişiler bir yol ayrımına geldiklerini kabul etmelidirler. The Global Diabetes Community, beyin dokusunda insülin direnci gelişmesinin bir sonucu olarak alzheimer Hastalığının geliştiğini belirtmektedir. Diyabetli hastaların pankreaslarında görülen amiloid adlı maddeye, Tip 3 diyabet hastalarının beyin hücrelerinde de rastlanmıştır. Ayrıca, günümüzün beslenme sisteminin ve hareketsiz yaşam tarzının vücutta serbest radikal dediğimiz hücre öldüren maddeleri arttırdığını artık hepimiz biliyoruz. Bu yolla da alzheimer riski artmaktadır. Sonuç olarak; Sağlıklı beslenmek, ömür boyu mümkün olduğunca hareket yapmak bizleri diyabet belasının pek çok türünden korumaktadır. Bazı muzipler der ki, hafıza kaybında 4 dönem vardır. Adları unutmak, yüzleri unutmak, fermuarı açık unutmak ve fermuarı açmayı unutmak. Sağlıklı ve mutlu yaşlanmak dileklerim ile…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X