Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Türkiye’deki ruhsatsız ve ruhsat hilaflı yapıları kayıt altına almak amacıyla başlattığı imar barışı uygulamasında artık son düzlüğe giriliyor.
Yeni bir ek süre uzatımı olmazsa, başvuru ve ödemeler için son bir hafta kaldı.
31 Aralık’ta başvuru ve ödeme süresi sona erecek imar barışı için kamuoyunun beklentisi de sürenin yerel seçim sonuna, yani nisan başına kadar uzatılması.
Beklenti sadece bununla da sınırlı değil.
Ödemelerde yurttaşlar taksitlendirme de istiyor. Yüklü ödemelerin taksitlendirilmesini talep eden vatandaşlar, bu konuda bakanlıktan yeni bir adım bekliyor.
3194 Sayılı İmar Kanunu’na geçici bir madde eklenerek yürürlüğe sokulan imar barışı uygulamasının çıktığı tarihte, bakanlığa süreyi en fazla bir yıl uzatma yetkisi verilmişti.
En son ekim ayında bitmesi gereken başvuru ve ödemeler için 31 Aralık’a kadar ilk uzatma yapılmıştı.
Ülke genelinde 10 milyonu aştığı tahmin edilen başvurularda hedefe ulaşılması ve hükümetin beklediği gelirin elde edilmesi için sürenin Haziran ayına kadar daha uzatılma opsiyonu da var.
Bakanlık bu uzatmayı yapar mı?
Eğer yeni bir uzatma olursa, kanımızca düzenlemenin çıktığı geçtiğimiz yılki haziran ayında açıklanan hedeflere çok yaklaşılabilir.
Ülke genelinde 13 milyonun üzerindeki bir kaçak ve ruhsat hilaflı yapıdan bahsediliyor.
Başvuruların 10 milyonu bulduğu düşünüldüğünde, yeni bir süre uzatımı da kaçınılmaz.
Kalan diğer yapı sahiplerinin de aftan yararlanabilmeleri için hükümetin ve bakanlığın talepleri dikkate alacağını düşünüyoruz.
Yerel seçim öncesi yapılacak yeni uzatma hem vatandaşı rahatlatabilir hem de hedeflenen başvuru ve gelir rakamlarına yaklaştırır.
Peki ya sonrası?
Yapı Kayıt Belgesi alan yurttaşlarımız için hükümet ne gibi bir adım atacak?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un önceki gün yaptığı açıklamaya göre, her yıl 300 bin dolayında çürük konutun dönüşümü hedefleniyor.
Acaba, belge sahiplerine dönüşümde ilave yeni bir avantaj tanınacak mı?
Bir hatırlatma daha yapalım.
Bursa’daki başvuruların da 500 bine yaklaştığı belirtiliyor.
Okurun tünel tespiti
Sık sık Bursa’nın güneyindeki 4 ilçenin bir türlü bitmeyen yol projelerini ve ulaşım sorununu kaleme aldığımız için rahatsız olanlar yok değil.
Onları projeler tamamlanana dek yazılarımızla rahatsız etmeye devam edeceğiz.
Önceki gün Bursa’nın Dağ ilçelerine ulaşımında konuşulduğu Olay’ın İçinden programında Dağ-Der Genel Başkanı Prof. Dr. Ali Kaya ile Doğancı’da yapımına başlanan tünel konusunu da ele almıştık.
Programı izleyen ve sonrasında kaleme aldığımız makalemizi okuyan Artvinli bir dostumuz elektronik postamıza şu iletiyi göndermiş:
“Artvin’i Erzurum’a bağlayan yolda irili ufaklı tam 43 adet tünel var. Üstelik; hepsi yalçın kayadan oluşan dağlar delinerek yapılmış. Nedir bu mahrumiyet Allah aşkına? Nihayetinde Bursa’yı ilçelerine ve oradan Kütahya’ya bağlayacak yol üzerine iki tane tünel yapılamıyor mu?”
Maalesef, şimdiye kadar yapılmamış ki, yöre halkı başlanmış işin artık devamının geleceğine de inancı kalmamış.
Keles Meclisi’ne talip
Yerel seçim belediye başkan aday adaylarıyla birlikte meclis üyeliklerine talip olanları da heyecanlandırıyor. Bu kapsamda yüzlerce aday adayı siyasi partilere başvuru yaptı. Onların heyecanı, listeler seçim kurullarına teslim edene dek sürecek.
O başvuruyu yapanlardan biri Keles’ten tanıdığımız Halil İbrahim Bilgit.
DYP gençlik kolları kökenli Bilgit bu kez AK Parti’den Keles Belediye Meclis üyesi olmak için başvuruda bulundu.
Bilgit’in renkli kişiliği ve ilçedeki tanınırlığıyla listeye alınması ve seçilmesi durumunda AK Parti’ye de faydalığı olacağı konuşuluyor.