Altan Kutucu
Altan Kutucu

Mart çılgınlığı (NCAA)

Amerikan Kolej Basketbol Ligi’ni duymayan yoktur. Mart Çılgınlığı (March Madness) veya Büyük Dans (The Big Dance) olarak da bilinen NCAA, oldukça sofistike bir sisteme sahip olduğu için, bu büyük organizasyon hakkında bilinmesi gerekenleri sizlerle paylaşmak istedim.

NCAA’de, 1, 2 ve 3. ligler olmak üzere toplam üç lig bulunuyor. Ligler arasında küme düşme ya da yükselme yok. 1. ve 2. Lig’de sporculara burs olanağı sağlanabiliyor.

Okulların salon ve öğrenci sayısıyla, spora ayrılan bütçeler, bu liglerin belirlenmesindeki en önemli unsurlar.

NCAA Division 1’de toplam 32 konferansta 351 takım bulunuyor. Bu takımlar maçlarının büyük çoğunluğunu kendi konferanslarındaki takımlara karşı oynuyor.

Her konferans kendi içinde bir lig gibi ve normal sezonun sonunda, konferanstaki takımların kendi aralarında yaptığı maçların sonuçlarına göre bir puan durumu oluşuyor ve bu puan durumunun tepesindeki takım konferansın şampiyonu oluyor. Bunun yanında takımlar normal sezondan sonra tek maçlık eleminasyon usulü tarafsız bir sahada mini bir turnuva oynuyorlar.

Bu turnuvaya konferanslardaki tüm takımlar katılıyorlar ve bu mini turnuva sonrası şampiyon olan takım “Konferans Turnuvası Şampiyonu” olarak anılıyor.

Takımlar normal sezonun maç programlarını en az bir yıl önceden belirliyor. Bütün takımların konferans içi fikstürü konferans yönetimince belirlenirken, konferans dışı maçlara takımların baş antrenörleri karar veriyor.

Konferans dışı maçlarda alınan her galibiyet puan durumuna etki ediyor. En önemlisi, konferans dışında kazanılan galibiyetler, NCAA Turnuvası için yapılan seçimde büyük önem taşıyor.

Puan durumunda konferans içi maçlara göre sıralama yapılıyor, eğer iki takım aynı puana sahipse, konferans dışı maçlarda elde ettikleri başarılar son durumlarını belirliyor.

Mart ayında düzenlenen ve sürprize açık sistemi yüzünden takip etmesi çok keyifli olan bu turnuva 68 takımdan oluşuyor. March Madness’a 2 farklı şekilde katılabiliyorsunuz.

Bunlardan biri Automatic Bids diye tabir ettiğimiz yol. 32 konferans turnuvası şampiyonu bu şekilde turnuvaya katılıyor.

Geri kalan 36 takım ise Seçim Komitesi dediğimiz komite tarafından seçiliyor. Güney, Batı, Doğu ve Orta batı olmak üzere 4 ayrı bölgede tarafsız salonlarda tek maçlık eliminasyon usulü maçlar oynanıyor ve bu 4 farklı bölgede şampiyon olan takımlar Final Four’a yükseliyor.

Final Four’da ayrı ve yine tarafsız bir yerde oynanıyor. Mart Çılgınlığı’nın doruğa çıktığı an ise, Dörtlü Final’in, yani Final Four’un başladığı an oluyor.

Bu seneki şampiyon 3 Nisan sabaha karşı San Antonio’da Michigan-Villanova takımları arasında oynanan maçta 79-62 kazanan Villanova oldu.

Kural Farklılıkları: Maçlar 20 dakikalık 2 devre üzerinden oynanıyor. Hücum süresi 30 saniye. Her devrede takımların 7 faul hakkı vardır.

7’den 10 faule kadar ilk atış girerse 2. atış kullanılır. 10. faulden itibaren 2 atış kullanılmaya başlanır. Üçlük çizgisinin potaya uzaklığı 6.32 metredir.

Avrupa’da ve NBA’de 8 saniye kuralı olarak bildiğimiz topu rakip yarı sahaya taşıma süresi 10 saniyedir.           

Dünyanın en büyük basketbol organizasyonu NBA’de oynayan oyuncuların büyük bölümünün seçildiği yer olan NCAA’de yer almak bir Türk basketbolcu için hayal değil.

Altyapıda forma giyen birçok genç sporcumuz için Türkiye’de üniversite eğitimine devam etmek çok kolay değil.

Zor bir sınavı geçmek zorunda kalan sporcular çoğu zaman kariyerleri ve eğitimleri arasında tercih yapmakta zorlanıyor ama yaptığınız sporda başarılıysanız dünyanın en iyi üniversitelerine sahip ABD size kapılarını açıyor.

Hem de tam burs imkanlarıyla… Bunu başaran sporcularımız eskiden de oldu şimdilerde de var .Bu seçenek iyi sporcular ve onların aileleri için her zaman iyi bir alternatif olarak duruyor. 

Haftaya görüşmek üzere…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X