Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Çevrede imece efsanesi model oldu: Kentin doğusunu arıtıp temizliyor!

Aslında… Gerçek anlamda bir imece efsanesi olarak yapıldı. 1998 yılında, dönemin Bursa Valisi olan Orhan Taşanlar kuruluşu için harekete geçtiğinde öncülüğü rahmetli Şükrü Şankaya üstlendi.

Kuruluşta…

Bursa’nın doğusunda yer alan sanayi tesislerinin atıklarını kâr amacı gütmeden arıtmayı hedefliyordu. Yeşil Çevre Arıtma Kooperatifi’nin ilk etabı 2006’da devreye girdiğinde arıtmanın hiç olmadığı kentin doğu bölgesi için adeta bir çevre devrimi oldu.

Sonrasında…

Hem kapasitesietap etap arttı, hem de Türkiye için model bir tesis ortaya çıktı.

Çünkü…

Barakfakih ve Coca Cola’dan başlayıp Deliçay ve Et-Ba’ya kadar uzanan kentin doğu bölgesindeki 3 sanayi bölgesi ile 2 ilçeyi kapsama alanına aldı.

Günümüzde…

Gürsu ve Kestel ilçeleriyle birlikte Uludağ OSB, kısa adı KOSAB olan Kestel OSB ve Barakfakih Islah OSB’deki sanayi tesislerinin arıtmalarını üstlendi.

Buna…

1-167.jpgİsabey bölgesindeki sanayi tesisleri de eklendi. 27 kilometre uzunluğundaki ana kollektörüyle geniş bir alana hizmet veriyor.

İşin içine kent de girince, sanayicilerle birlikte Bursa Büyükşehir Belediyesi adına BUSKİ de kooperatifin ortakları arasına katıldı.

Nitekim…

Başlangıçta günlük 52 bin 500 metreküp arıtma için planlanan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi, alanı genişledikten sonra yeni yatırımlarla günlük 150 bin metreküp arıtma kapasitesine ulaştı.

Tesisi…

Yeşil Çevre Arıtma Kooperatifi Genel Müdürü Mehmet Aydın’la birlşkte gezerken, uyguladıkları teknolojiden de etkilendik.

Her noktada sistem dijital platformdan sürekli olarak denetleniyor. Tesise giren pis su ile arıtılmış su örnekleri labaratuvarda sürekli kontrol altında. Çevreye hiç koku yaymadığı gibi, adına uygun yemyeşil bir çevrenin ortasında yer alıyor.

Aydın bilgi verirken, “Kurulduğumuzda Türkiye’de tektik ve model olduk. Şimdi Çorlu’da bu sistem uygulanıyor, ama Türkiye’de ilk olma özelliğimiz sürüyor” dedi ve ekledi:

“Hem sanayi, hem kenti arıtan bir tesis olan Yeşil Çevre’de bir adım daha attık ve atık çamurunu yakan tesisimizi de kurduk.”

 

Yeraltı suları artık tarıma kalıyor

 

2-136.jpgYeşil Çevre Arıtma Kooperatifi Genel Müdürü Mehmet Aydın, tesisi gezdirirken mutluluğunu da paylaştı:

“Biz burada yalnızca arıtma yapmıyoruz. Arıttığımız günde 50 bin metreküp suyu yeniden kullanmaları için ortaklarımıza gönderen bir sistem kurduk.”

Bunun anlamı şu:

“Bu sistem sayesinde bölgedeki sanayi kuruluşları yeraltından her gün 50 bin metreküp daha az su çekiyorlar.”

Şunu da ekledi:

“Böylece yeraltı zenginliklerimiz tarıma kalıyor.”

 

Sıvı atıktan sonra ambalajlı atık da toplayacak

 

3-083.jpgHem sanayi bölgeleri, hem kent atığını arıtan Yeşil Çevre Arıtma Kooperatifi hizmet alanını genişletiyor.

Bunu da…

Sanayi için ciddi sorun oluşturan ambalajlı katı atık toplama işini üstlenerek yapmaya hazırlanıyor.

Ambalajlı atıkları toplama işini yasa 4 vakıfa verdiği için, bir de vakıf kurmanın hazırlıkları yapılıyor.

Yeşil Çevre ayrıca ortaklarına çevre danışmanlığı hizmetiyle iş güvenliği danışmanlığı da veriyor.

 

Partiler rapor hazırlıyor, Ankara da değerlendirme için bekliyor

 

Farklı bir seçim oldu… O farklılıkların başında ittifaklar geliyor. İlk kez bir yerel seçmde denenen ittifak modeli partiler arasında uzlaşma kültürü getirirken, alışılmış siyasi kampanya ve söylemleri de değiştirdi.

Sonuçta…

31 Mart yerel seçimi geldi geçti. Her seçim olduğu gibi hedefe ulaşanlar ve ulaşamadığı için hayal kırıklığı yaşayanları var.

Nitekim…

AK Parti sonuçları değerlendirmek için Kızılcahamam’da teşkilat toplantısı yapacak. Seçim startını da Kızılcahamam’da veren AK Parti bu kez kendi kriterlerinde sonuçları tartışacak.

CHP’de ise iki ayrı değerlendirme var. İlki, CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş’un açıkladığı, ilçelerden başlayan sorgulama süreci.

İkincisi de Büyükşehir Adayı Mustafa Bozbey’in doğrudan Genel Merkez’e vereceği rapor.

Gördüğümüz de şu:

İki partide de genel merkezler önce yerel teşkilat/örgüt değerlendirmesini bekliyor. Sonra da Ankara’nın bakışını öğreneceğiz.

 

Adana Portakal Çiçeği Karnavalı’na BUİKAD üyeleri renk kattı

 

5-029.jpgBursa’da kurulan ve adında işkadınları olan tek dernek olması yanında, alanında Türkiye’nin sayılı ve etkin derneklerinden biri.

Kısa adıyla BUİKAD olarak tanıdığımız Bursa İşkadınları ve Yöneticileri Derneği genellikle ekonomiye, sanayi üretimine ve sanayide çalışanların sorunlarına ilişkin sosyal projelere yönelik çalışmalarıyla öne çıktı.

Bunları da salon toplantılarında gerçekleştirdi.

Yanı sıra…

Zaman zaman yurt içi ve yurt dışı toplu geziler gerçekleştiriyor.

Geçen hafta…

Bir örnek giysileri, topluca hareketleri ve çevreye yansıttıkları enerjileriyle Adana’daki Portakal Çiçeği Karnavalı’na renk kattılar.

Bursa’dan Adana’ya giden BUİKAD Başkanı İpek Yalçın önderliğindeki Bursalı işkadınları, karnaval etkinliklerinin dışında Adana’nın tarihi ve turistik yerlerini de gezdiler, yereldeki kadın sanayicilerle temaslar kurdular.

Gezi sırasında sosyal medyada yaptıkları paylaşımlardan da Portakal Çiçeği Karnavalı’nda hem eğlendikleri, hem de örnek bir grup sergiledikleri anlaşılıyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X