Şu bir gerçek ki, Bursa’da en çok elektrik tüketen kamu kurumlarından biri de Büyükşehir Belediyesi.
Büyükşehir Belediyesi elektrik tüketimlerinin bir kısmını kendisine ait yenilenebilir enerji santrallerinden karşılıyor.
Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün su deposu çıkışlarına yapılan hidroelektrik santralleri, bina çatılarına konan güneş enerji panelleri gibi projelerle kısmi elektrik üretiyor.
Son dönem yeni yatırımlar yok ama eskilerinin Büyükşehir’e önemli ölçüde gelir kazandırdığı biliniyor.
BURULAŞ da çalıştırdığı raylı sistemle Bursa’da en çok elektrik tüketen belediye şirketlerinden biri durumunda.
Bu şirketin Orhaneli ilçesindeki Demirci Mahallesi’nde kurmayı planladığı güneş enerji santrali projesine Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden olumsuz yanıt geldi.
Konu dünkü Büyükşehir Belediye Meclisi’ oturumunda İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporunun bu gerekçeyle talebin reddedildiği açıklanınca ortaya çıktı.
Yani, BURULAŞ Orhaneli ilçesine bağlı Demirci Mahallesi’nde 1. sınıf tarım arazisi üzerine kurmak istediği güneş enerji santralini yapamayacak.
Çünkü; 1. sınıf tarım arazisinde gözüktüğü için kurumlardan olumlu görüş alamamış oldu. Bu yüzden de Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kendi iştiraki BURULAŞ’ın güneş enerji tarlası projesini geri çevirdiğini görüyoruz.
Öte yandan, pandemi yüzünden mevcut filosuyla talebi karşılayamayan BURULAŞ’ın, acil 85 araçlık otobüs temini ihalesinde piyasadan araç aradığı anlaşılıyor.
BURULAŞ’ın otobüs bulamayınca, bir firmadan 2016 üretimli ama piyasaya çıkmamış sıfır araçları satın aldığını görüyoruz.
Bunlarla Bursa’da mesafeli yolculuk nedeniyle artan yolcu talebinin karşılanması hedefleniyor.
Tarım Kredi Kooperatiflerine yenilikçi kooperatif ödülü geldi
Pandemi süreci gösterdi ki, yerli ve milli ürünlerin önemi daha da arttı.
Her alanda yerli ürüne yönelen Türkiye kendi ihtiyaçlarını iç piyasadan karşılamak için teknolojik hamleler yapıyor.
Ankara’da Ticaret Bakanlığı’nca bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Türkiye Kooperatifleri Fuarı’nda Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği anlamlı bir ödül kazandı.
Dijital dönüşüm, Ortak Kart, Korbis, Ziha ve Tarkip projeleri ile Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği yenilikçilik kategorisinde yılın kooperatifçilik ödülüne layık görüldü.
On binlerce çiftçinin ortağı olduğu bu fayda kuruluşunun böylesi anlamlı bir ödüle layık görülmesi Genel Müdür Fahrettin Poyraz’ı da sevindirmiş.
Ödülü de ortakları ve kooperatifleri adına Genel Müdür Poyraz Ticaret Bakanı
Ruhsar Pekcan’dan almış.
Doğrusu, Türk çiftçisinin de gurur duyacağı bir başarı olmuş.
Türkiye’nin dört bir yanındaki kooperatifleri aracılığıyla Türk çiftçisinin hizmetinde olan birliğin bu ödülle daha çok yenilikler peşinde koşacağına inanıyoruz.
HES kodu karmaşası
Salgının hızı arttıkça devlet tedbir üstüne tedbir alıyor. Yurttaşlarımız, hemşerilerimiz kurallara uymadıkça daha çok yeni uygulama ve kısıtlamalar gelecek gibi görünüyor.
Bunlardan biri de artık kamu kurum ve kuruluşlarına, AVM’lere Hayat Eve Sığar (HES) kodu alınmadan girilemiyor.
Uygulama Türkiye genelinde başladı.
Fakat dün Bursa’da da HES kodsuz kamu kurum ve kuruluşlarına giden yurttaşlarımızın sıkıntı yaşadıklarını gördük.
HES kodu alamayan yurttaşlara kamu kurum ve kuruluşlarının girişinde personelin yardımcı olması sevindirici.
Karmaşa ve yığılma yaşanmaması adına uygulamanın ilk günlerinde kamu çalışanları yurttaşa yardım ediyor ama duyarlı hemşerilerimizin de artık bu kodu alarak evlerinden dışarıya çıkmalarında fayda olacağını düşünüyoruz.
Uygulamanın başarıya ulaşması için yurttaşlar olarak bizim de Sağlık Bakanlığı’na yardımcı olmamız gerekiyor.
HES kodunu her düzeyde yurttaşımızın kolayca alabilmesi için birden çok seçenek sunulması da olumlu.