Bugun...
Bizi izleyin:



Adana karpuzundan pekmez yaptılar

Tarih: 09-08-2017 14:23:00 + -


Adana Yüreğir Belediyesi iki aylık çalışma sonucunda, çeşitli nedenlerden dolayı tarlada kalan karpuzları değerlendirerek pekmez üretti.


Adana karpuzundan pekmez yaptılar

Yüreğir Belediyesi bünyesindeki Kültür Evi'nde bulunan deneysel mutfakta sürdürülen iki aylık çalışma neticesinde yaz aylarının vazgeçilmez ürünü Adana karpuzundan pekmez üretildi.


Belediyenin deneysel mutfağında değişik lezzetleri ortaya çıkarmak için birçok çalışmalar yaptıklarını anlatan Çelikcan, tarlada kalan karpuz için çalışma yaptıklarını ve neticesinde karpuzdan pekmez üretmeyi başardıklarını vurguladı.


Karpuz pekmezinin, bilimsel inceleme ve analiz yapılması için Çukurova Üniversitesi ile Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesine gönderildiğini belirten Çelikcan, "Süper Pekmez" adını verdikleri ürünün yapılan tahlillerde yüksek mineral ve besin değeri barındırdığının ortaya çıktığını söyledi.


Belediye olarak patent başvurusunda da bulunduklarını dile getiren Çelikcan, "Patent başvurusunu yaptık inşallah patenti kısa süre içerisinde alacağız. Bizim buradaki amacımız hem bu lezzeti yöremize kazandırmak hem de ekonomik anlamda tarlada kalan karpuzun değerlendirilmesidir. Patentini alırken Adana'nın tanıtılması açısından da 'Adana Karpuzu Pekmezi' dedik. Adana kebabından sonra Adana karpuzu pekmezi ile de Türkiye'nin gündeminde olacağız. Bu yaz karpuz tarlada kalınca para etmedi ve birçok üreticimiz zarar etti. Yapılan araştırmalarda karpuz hasadının yüzde beşi ile onu arasındaki bölümü her yıl çeşitli nedenlerle tarlada kalmakta. Biz bunları ekonomiye kazandırabilirsek yaklaşık 250 milyon liralık kazancı ülkemize kazandırmış olacağız."


Çelikcan, belediye olarak pekmezin üretimini yapmayacaklarını sadece üreticilere yol göstermek için çalışma ortaya koyduklarını dile getirerek, "Pekmezi üretecek tesisler kurulursa ekonomiye katkı sağladığımız gibi istihdama da katkı sağlamış olacağız." dedi.


Pekmezin yapımı hakkında da bilgi veren Çelikcan, "Karpuzun suyu posasından ayırıp sıkıldıktan sonra süzeklerden geçirilip, tertemiz berrak bir hale getiriliyor. Tencerelere alınan karpuz suyu 8 ile 10 saat arasında kaynatılıyor. Kaynadıkça kıvam alan karpuz suyu pekmeze dönüşüyor. Ortalama 7 kilogram karpuzdan 1 kilogram pekmez çıkıyor." dedi.




Kaynak: AA



DİĞER Yaşam Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Suriye'deki mülteci kampında doğdu şimdi Hollywood yıldızı
    Suriye'deki mülteci kampında doğdu şimdi Hollywood yıldızı
  • Türkiye'de ilk insansı robot fabrikası üretime başladı
    Türkiye'de ilk insansı robot fabrikası üretime başladı
  • 18`inde kraliçe oldu
    18`inde kraliçe oldu
  • Bursalı şehide son görev
    Bursalı şehide son görev
  • Bursa'da kurtuluş coşkusu
    Bursa'da kurtuluş coşkusu
  • Bursaspor 3-0 T. M. Akhisarspor
    Bursaspor 3-0 T. M. Akhisarspor
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • İndirim izdihama yol açtı!
    İndirim izdihama yol açtı!
  • Aslanla alay etmek, Nagihan'a pahalıya patladı
    Aslanla alay etmek, Nagihan'a pahalıya patladı
  • Aslanla alay etmek, Nagihan'a pahalıya patladı
    Aslanla alay etmek, Nagihan'a pahalıya patladı
  • Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe'den açıklama!
    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe'den açıklama!
  • Ve Beyaz Show başlıyor! İşte yayın tarihi...
    Ve Beyaz Show başlıyor! İşte yayın tarihi...
  • Bircan İpek stüdyoyu bastı! Kocam beni aldattı!
    Bircan İpek stüdyoyu bastı! Kocam beni aldattı!
VİDEO GALERİ
YUKARI