Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Aferin kız Tessa…

Ben bu işi çok iyi bilirim demiyorum. En iyisini bilirim demiyorum. Ama obezite konusuna hakim olduğumu kesinlikle söyleyebilirim. Eski ustalar der ki: Bir işe on bin saatini harcarsan o işte ustalaşırsın. Yaklaşık 4 yıl obezite ile ilgili tez çalışmam, yayınlarım var. Yıllardır hem hasta bakar hem de mümkün olduğunca dış kaynaklı bilgileri türkçeye çeviririm. Böylece makalelerimi yazarken de hastalarımı tedavi ederken de son derece yaptığım işe güvenir ve haz alırım.

Obezite, yağ hücrelerimizde normalin üzerinde yağ bulunması demektir. Bakın iri insandır demiyorum. ABD’deki çok iri boksör ve pankreas güreşçilerini televizyonlarınızdan izlemişsinizdir. Yağlı değil kaslı insanlardır. Bunlara halk arasında toraman da denir. Yıllarca gücüm yettiğince obezitenin tanımında kullanılan vücut kitle indeksinin tam anlamı ile obeziteyi yansıtmadığını yazdım, katıldığım televizyon programlarında anlattım. Vücut kitle indeksi (VKİ veya BMI, body mass index) hesaplanırken kişinin kilosunu, boyunun metre cinsinden karesine böleriz. Yani 100 kilo ve 170 cm iseniz vücut kitle indeksiniz 100/1.7 x1.7 (çıkan sonuç 34.6 dır) nin sonucuna denktir. Bugünkü tıp 20 ile 25 arasını normal, 25 ile 30 arasını fazla kilolu, 30 üzerini de şişman olarak değerlendirmektedir.

Amerika’ nın Indiana eyaletinde Evansville şehrindeki bir okulda öğretmen talebelerine verdiği ödevde vücut kitle endeksi (VKİ) nedir diye soruyor ve kendi VKİ’ lerini hesaplayarak obez olup olmadıklarını açıklamalarını istiyor. 14 yaşındaki Tessa Embry isimli kız öğrenciden hem öğretmenine hem bilim adamlarına mükemmel bir cevap geliyor. Tessa özetle şunları yazıyor: Bir insanın boyunun, kilosunun karesine bölünmesiyle hesaplanan VKİ, normal kilo, zayıflık, fazla kiloluluk ve obeziteyi tanımlamak için geçersiz bir ölçüdür. VKİ’ne bakarak kas ve yağ ayrımı yapamazsınız.

Bugün 14 yaşında bir öğrencinin bile saçma olarak değerlendirdiği kavram artık yerini yavaş yavaş vücudun direkt yağını ölçen metoTlara bırakmak zorundadır.

TOFI denilen bir sendrom var. (Thin on the outside, fat inside deyiminin kısaltılmışı. Dışarıdan zayıf, içeriden yağlı anlamını taşır). İç organ görüntüleme teknikleri geliştikçe bazı zayıf görünümlü kişilerin karın bölgelerinde normalden 5-7 kilo kadar daha yağ fazlalığı olduğu bulunmuş. Obezite tanımı yapılırken normalden fazla yağı olanlar demiştik yazının başında. Peki bu insanlar dışarıdan zayıf görünseler bile yağ oranları fazla olduğuna göre bunlar da şişman sayılmazlar mı? Kimse ben inceyim diye peşin peşin sevinmesin. Eğer yağ oranınız yüksek, kas oranınız düşük ise siz de kalp damar hastalıkları, diyabet, kanserler, allerjik hastalıklar, insülin direnci ve buna bağlı gelişen bir takım sıkıntılara açıksınız demektir. Çevrenizde vardır böyle insanlar, tığ gibi ama tansiyonu var, şekeri var gibi.

Sonuç nereye varıyor biliyor musunuz kıymetli okurlarım? 5 milyon yıldır var olan gerçeği asla değiştiremezsiniz. Bu yol, sağlıklı gıdaları yemek ve fizik aktivite yapmaktır. Ha bunun dışında bir yol bilen varsa ben de merak ediyorum.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X